Επιλογές 
Αρχική Σελίδα

Forum Πολιτών

Top 10
Αρχείο Ιστοριών
Ψηφοφορίες

Ανακτήσεις
Σύνδεσμοι

Συστήστε Μας
Επικοινωνία


Μενού Χρήστη 

Ποιός είναι Online 
Υπάρχουν επί του παρόντος 9 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

Login 
Παρωνύμιο

Συνθηματικό

Δεν έχετε ακόμα Λογαριασμό; Μπορείτε να ανοίξτε ένα. Ως εγγεγραμμένος έχετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως διαχείριση θεμάτων, διαμόρφωση παρατηρήσεων και καταχώρηση παρατηρήσεων με τ'όνομα σας.

Αναζήτηση Νέα μέσω RSS 
Όλα τα νέα
Νέα του Δήμου
Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Χρήσιμα Links Παλιά ¶ρθρα 
Παρασκευή, Μάιος 30
· Προκήρυξη για την κατάταξη Δοκίμων Υπαξ/κών στο Λιμενικό Σώμα
· Σε λειτουργία οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας στην Εγνατία Οδό
Πέμπτη, Μάιος 15
· Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης στον Ευεργέτη του Έθνους Κων. Γεροστάθη
Τρίτη, Μάιος 13
· Διοργάνωση ημερίδας στo Κ.Π.Ε. Αράχθου ¶ρτας
Τετάρτη, Απρίλιος 30
· Εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του μεγάλου Φιλικού και Ευεργέτου Κων. Γεροστάθη
Παρασκευή, Μάρτιος 28
·
Σάββατο, Μάρτιος 08
· "Αιτήσεις στα προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων"
· "Πρόσκληση"
· "Επείγουσα Ανακοίνωση"
Παρασκευή, Φεβρουάριος 21
· "Δελτίο Τύπου"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 19
· "Ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τα 3 έτη δημιουργικής πορείας"
· "Υλοποίηση του Έργου GRETA από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 12
· "Συνάντηση της Β. Ευταξά με το Δήμαρχο Ν. Σκουφά"
Δευτέρα, Φεβρουάριος 03
· "Στήνουν τα μπλόκα τους σήμερα οι αγρότες"
· "Νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά"
· "Η Όλγα Γεροβασίλη υποψήφια στην Περιφέρεια Ηπείρου"
· "Εκτός οι ετεροδημότες από τις ευρωεκλογές"
Κυριακή, Ιανουάριος 26
· ΕΚΤΑΚΤΟ: Σεισμική δόνηση 5,7 στην Κεφαλλονιά
Σάββατο, Ιανουάριος 25
· AΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΜΠΟΤΑΙΩΝ: Γενική Συνέλευση
· ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Ξεκίνησαν τα Έργα
· ΣΔΟΕ: "Λαβράκι στην Ήπειρο"
Παρασκευή, Ιανουάριος 24
· ΕΚΤΑΚΤΟ: "Ραγδαία επιδείνωση του καιρού"
· ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για τις Δημοτικές-Περιφερειακές Εκλογές"
· "Δημοπρατήσεις έργων στις Π.Ε. ¶ρτας"
· "Εξευτελιστική τιμή για τα πορτοκάλια της ¶ρτας"
· "Έλεγχος πτυχίων και πιστοποιητικών για τους εκπαιδευτικούς"
· ΑΡΤΑ: "Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες για κλοπή χρυσών κοσμημάτων από σπίτι"
Κυριακή, Δεκέμβριος 29
· Ευχές
Παρασκευή, Δεκέμβριος 13
· Στα Καλάβρυτα ο Δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης
Παρασκευή, Νοέμβριος 22
· Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου

Παλαιότερα Αρθρα

 Διοικητική Αναδιάρθρωση

Δημοτικά Νέα
Εισήγηση Δημάρχου Κομποτίου

Ήδη πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ένας διάλογος μεταξύ του ίδιου του πρωθυπουργού και της Τ.Α. εστιάζοντας στην ανάγκη μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα.
Όλοι συμφωνούν ότι η διοικητική αναδιάρθρωση της Τ.Α. είναι ώριμο αίτημα που θα αποτελεί μέρος της συνολικής μεταρρύθμισης του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος.
Oι τολμηρές αλλαγές καλούνται να δώσουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της Τ.Α. και να οδηγηθούμε σ’ ένα σύγχρονο κράτος με αποκεντρωμένους θεσμούς, το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα.

Η περίοδος που διανύουμε είναι μια κρίσιμη για το μέλλον του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.
Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι οι ΟΤΑ είναι ανάγκη να καταστούν πιο λειτουργικοί, διοικητικά και οικονομικά αυτόνομοι, χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τους πολίτες και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να επιτελούν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.
Έτσι ο Α’ βαθμός της Τ.Α. πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που ο ρόλος της θα είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός.
Ευστάθιος Γιαννούλης - Δήμαρχος ΚομποτίουΟι τοπικές κοινωνίες είναι πλέον ώριμες να δεχθούν περαιτέρω συνενώσεις και νέες μορφές Τοπικής Αυτοδιοίκησης πού θα λάβει υπόψη της την μεγάλη εμπειρία του Καποδίστρια Ι.
Έχοντας ως δεδομένα τη σαφή έκφραση της βούλησης του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων, είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις εκείνες, διοικητική, πολιτική και οικονομική, που θα αναδείξουν τον ρόλο της Τ.Α.
Η ΚΕΔΚΕ στο συνέδριο της, στο κάστρο Κυλλήνης, έδωσε τη δική της πρόταση. Μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αναβαθμίσει τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την δημιουργία μεγάλων, ισχυρών και οικονομικά ανεξάρτητων  Δήμων.
Προτείνει δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και καθιστά το κράτος «στρατηγείο» που θα ασκεί τις αρμοδιότητες κρατικού χαρακτήρα και έλεγχο νομιμότητας στους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης.
Για τον πρώτο βαθμό προτείνει συνενώσεις δήμων με στόχο την ισχυροποίησή τους και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του.
Οι νέοι Δήμοι θα πρέπει να συγκροτηθούν έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν κατά την εφαρμογή του Καποδίστρια Ι σε ότι αφορά την χωροταξία και της συνενώσεις ανόμοιων γεωγραφικά περιοχών. Πρέπει να υπάρχει συνοχή και να ληφθεί υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο των υπό συναίνεση περιοχών γιατί μόνο έτσι μπορούν να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα, τις δυνατότητες παροχής ικανοποιητικών υπηρεσιών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων, την προστασία του αστικού και αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος, την ισόρροπη  ανάπτυξη και τελικά την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.
Η ΚΕΔΚΕ προτείνει την καθιέρωση του Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας με αιρετούς Περιφερειάρχες και Περιφερειακά Συμβούλια, με βασική αρμοδιότητα να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να υλοποιεί Περιφερειακές Αναπτυξιακές Πολιτικές με εξασφαλισμένους λόγους για αυτόνομη χάραξη πολιτικών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, πιστεύω πως δεν πρέπει να θίξουν τις Νομαρχίες και τα Νομαρχιακά Συμβούλια που έχουν εκλεγεί με πρόσφατη λαϊκή εντολή. Μπορούν να λειτουργήσουν ως αποκεντρωμένοι σε κάθε Νομό, οι Δημοκρατικοί Θεσμοί της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με αιρετά όργανα και αρμοδιότητες.   
Στην Ελλάδα υπήρχαν πριν από τον Καποδίστρια Ι 6.000 Δήμοι και κοινότητες που συνενώθηκαν σε 1033. Στο Νομό ¶ρτας σήμερα υπάρχουν 13 Δήμοι και τρείς κοινότητες.
Η πρόταση που υπάρχει μιλάει για μείωση των Δήμων από 1033 σε 350 με 400 και με βάση αυτή στον Νομό μας θα δημιουργηθούν 5 ή 6 Δήμοι.
Θεωρώ το νούμερο αυτό ικανοποιητικό και συμπληρώνω πως αφού λάβουμε υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργηθούν 5 Δήμοι. Δύο στον ορεινό όγκο του Νομού μας , δύο στον πεδινό και ο Δήμος  ¶ρταίων ως έδρα του Νομού. Παράλληλα θα πρέπει να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μενιδίου που επιθυμεί να αλλάξει Περιφέρεια και να μεταπηδήσει στην ¶ρτα.
Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί, να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν κατά την εφαρμογή του Καποδίστρια Ι σε ότι αφορά την χωροταξία και της συνενώσεις ανόμοιων γεωγραφικά περιοχών. Θα πρέπει να υπάρχει συνοχή των υπό συνένωση περιοχών και η συνένωση να γίνει με κριτήρια:
α) Χωροταξικά
β) Γεωγραφικά
γ) Ιστορικά
δ) Πληθυσμιακά
ε) Απόσταση από την έδρα, σύνδεση και επικοινωνία.
Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των παλαιότερων σχεδιασμών και να αποφευχθούν συνενώσεις που θα υπαγορεύονται από κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ναρκοθέτησαν τον Καποδίστρια Ι.
Η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να εξαντληθεί στην θέσπιση ενός μόνο νόμου που θα καταλήγει σε μικρότερο αριθμών Δήμων.
Απαρέγκλιτοι όροι για την επιτυχία των συνενώσεων είναι η σύνταξη και υλοποίηση ενός προγράμματος υποστήριξης των Δήμων το οποίο θα τους χρηματοδοτεί ανεξάρτητα από τους ΚΑΠ και αυτό γιατί όλοι  έχουμε εμπεδώσει το γεγονός ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τους απαραίτητους και αναγκαίους πόρους.
Είναι σχετικά νωρίς να μιλήσουμε με ποιον Δήμο ή με ποιους Δήμους θα προτείνουμε για συνένωση.
Πρέπει πρώτα να δούμε την πρόταση της Κυβέρνησης, να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια και στην συνέχεια  να γίνουν οι διαπραγματεύσεις, που θα πρέπει να γίνονται πάντα με γνώμονα το συμφέρον του κάθε Δήμου.
Ανεξάρτητα του Καποδίστρια ΙΙ οι με το εάν προχωρήσει ο Καποδίστριας ΙΙ ο πρώτος Βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αποκτήσει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε:
Α. Φορολογική αποκέντρωση
Θα πρέπει να γίνει μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς νέους φόρους, που θα αποσκοπεί στον εκδημοκρατισμό του φορολογικού συστήματος όπου η διανομή του φορολογικού προϊόντος θα ενισχύσει τους ΟΤΑ.
Έτσι οι Δήμοι θα αποκτήσουν όχι απλώς επάρκεια πόρων αλλά και διοικητική αυτοτέλεια.
Οι Δήμαρχοι έχουμε εκλεγεί για να υπηρετήσουμε τους πολίτες, να προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας, να δημιουργήσουμε υποδομές, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε αναπτυξιακά προγράμματα που θα αναζωογονήσουν την ύπαιθρο.
Γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκαν οι συνδημότες ο ρόλος μας να είναι αυτός και όχι να γυρίζουμε από γραφείο σε γραφείο και να ζητάμε τα αυτονόητα.
Β.    Απόδοση των παρακρατηθέντων 
Από τους Δήμους έχουν παρακρατηθεί μέχρι το 2003, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους 1,4 δις €.
Από το 2003 μέχρι σήμερα το ποσό αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί και ξεπερνά τα 2,9 δις €.
Χρειάζεται λοιπόν δέσμευση με σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή τους, έστω και με την μορφή ομολόγων που δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση.
Γ.   Η μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται και με τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.
Δ. Να χρηματοδοτήσει ο τακτικός προϋπολογισμός τις δαπάνες για τη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Ε. Να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των ΟΤΑ, είτε πιστοποιηθούν είτε όχι, στον προγραμματισμό των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Ζ.   Δημοτική Αστυνομία
Τελειώνοντας πρέπει άμεσα να αρχίσει η υλοποίηση της Δ’ περιόδου γιατί εάν καθυστερήσουμε ακόμη, θα τελειώσει η δημοτική θητεία μας και εμείς θα είμαστε ακόμη στη φάση της ωρίμανσης των έργων.

Γιαννούλης Ευστάθιος
Δήμαρχος Κομποτίου 
Σύνδεσμοι 
· Περισσότερα για Δημοτικά Νέα
· Νέα admin


Πιο δημοφιλής είδηση για Δημοτικά Νέα:
Δήμος Νικολάου Σκουφά με έδρα το Πέτα και ιστορική έδρα το Κομμένο;


Αξιολόγιση 
Μέσος όρος Αξιολογήσεων: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο στην αξιολόγιση του άρθρου:

Τέλειο
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό


Επιλογές 

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Συσχετιζόμενα Θέματα

Δημοτικά Νέα

Λυπούμεθα, Σχόλια δεν είναι διαθέσιμα για αυτό το ¶ρθρο.
© 2004 - 2013, kompoti.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Σχεδιασμός website : QNS

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Αναπαραγωγή Σελίδας: 0.13 Δευτερόλεπτα