Επιλογές 
Αρχική Σελίδα

Forum Πολιτών

Top 10
Αρχείο Ιστοριών
Ψηφοφορίες

Ανακτήσεις
Σύνδεσμοι

Συστήστε Μας
Επικοινωνία


Μενού Χρήστη 

Ποιός είναι Online 
Υπάρχουν επί του παρόντος 11 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

Login 
Παρωνύμιο

Συνθηματικό

Δεν έχετε ακόμα Λογαριασμό; Μπορείτε να ανοίξτε ένα. Ως εγγεγραμμένος έχετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως διαχείριση θεμάτων, διαμόρφωση παρατηρήσεων και καταχώρηση παρατηρήσεων με τ'όνομα σας.

Αναζήτηση Νέα μέσω RSS 
Όλα τα νέα
Νέα του Δήμου
Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Χρήσιμα Links Παλιά Άρθρα 
Παρασκευή, Μάιος 30
· Προκήρυξη για την κατάταξη Δοκίμων Υπαξ/κών στο Λιμενικό Σώμα
· Σε λειτουργία οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας στην Εγνατία Οδό
Πέμπτη, Μάιος 15
· Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης στον Ευεργέτη του Έθνους Κων. Γεροστάθη
Τρίτη, Μάιος 13
· Διοργάνωση ημερίδας στo Κ.Π.Ε. Αράχθου Άρτας
Τετάρτη, Απρίλιος 30
· Εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του μεγάλου Φιλικού και Ευεργέτου Κων. Γεροστάθη
Παρασκευή, Μάρτιος 28
·
Σάββατο, Μάρτιος 08
· "Αιτήσεις στα προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων"
· "Πρόσκληση"
· "Επείγουσα Ανακοίνωση"
Παρασκευή, Φεβρουάριος 21
· "Δελτίο Τύπου"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 19
· "Ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τα 3 έτη δημιουργικής πορείας"
· "Υλοποίηση του Έργου GRETA από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 12
· "Συνάντηση της Β. Ευταξά με το Δήμαρχο Ν. Σκουφά"
Δευτέρα, Φεβρουάριος 03
· "Στήνουν τα μπλόκα τους σήμερα οι αγρότες"
· "Νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά"
· "Η Όλγα Γεροβασίλη υποψήφια στην Περιφέρεια Ηπείρου"
· "Εκτός οι ετεροδημότες από τις ευρωεκλογές"
Κυριακή, Ιανουάριος 26
· ΕΚΤΑΚΤΟ: Σεισμική δόνηση 5,7 στην Κεφαλλονιά
Σάββατο, Ιανουάριος 25
· AΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΜΠΟΤΑΙΩΝ: Γενική Συνέλευση
· ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Ξεκίνησαν τα Έργα
· ΣΔΟΕ: "Λαβράκι στην Ήπειρο"
Παρασκευή, Ιανουάριος 24
· ΕΚΤΑΚΤΟ: "Ραγδαία επιδείνωση του καιρού"
· ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για τις Δημοτικές-Περιφερειακές Εκλογές"
· "Δημοπρατήσεις έργων στις Π.Ε. Άρτας"
· "Εξευτελιστική τιμή για τα πορτοκάλια της Άρτας"
· "Έλεγχος πτυχίων και πιστοποιητικών για τους εκπαιδευτικούς"
· ΑΡΤΑ: "Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες για κλοπή χρυσών κοσμημάτων από σπίτι"
Κυριακή, Δεκέμβριος 29
· Ευχές
Παρασκευή, Δεκέμβριος 13
· Στα Καλάβρυτα ο Δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης
Παρασκευή, Νοέμβριος 22
· Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου

Παλαιότερα Αρθρα

 Ενημέρωση αγροτών

Νέα Γενικότερου ΕνδιαφέροντοςΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Γενικά: Στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2006 εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά φέτος κατά το 2008 το καθεστώς της Ενιαίας Αποδεσμευμένης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) όπως αυτό προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) 1782/03. Παράλληλα εφαρμόζονται και τα καθεστώτα ενίσχυσης που εξαιρέθηκαν ολικώς ή εν μέρει απ’ το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης. Έτσι για πρώτη φορά φέτος τα εσπεριδοειδή εντάχθηκαν σε καθεστώς δεσμευμένης ενίσχυσης με ποσοστό 60%. Επίσης εντάσσονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του προαναφερθέντος κανονισμού και η εξισωτική αποζημίωση που αφορά το δ.δ. Φωτεινού, καθώς και το μέτρο χορήγησης πρόσθετης ενίσχυσης για συγκεκριμένους τύπους γεωργίας που είναι σημαντικοί για την προστασία ή τη βελτίωση περιβάλλοντος ή για τη βελτίωση της ποιότητας και την προώθηση εμπορίας των γεωργικών προϊόντων του άρθρου 69 του ΕΚ 1782/03 κανονισμού.

Για τη διαχείριση και τον έλεγχο των παραπάνω καθεστώτων και μέτρων στήριξης έχει θεσπιστεί ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) το οποίο αναφέρεται ως «Ολοκληρωμένο Σύστημα» (Ο.Σ.).

Το Ο.Σ. εφαρμόζεται στα κοινοτικά καθεστώτα που καθορίζονται από το ΕΚ και ειδικότερα θα ασχοληθούμε με εκείνα που ενδιαφέρουν τους συνδημότες μας δικαιούχους επιδοτήσεων. Στο παρόν τεύχος θα αναφερθούμε στο καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης και ιδιαίτερα στην των πορτοκαλιών που δίνονται για χυμοποίηση.

Καθεστώς Ενιαίας Ενίσχυσης
Σύμφωνα με το καθεστώς αυτό επιδοτούνται ολικώς οι παραγωγοί ελαιολάδου, επιτραπέζιων ελαιών και μερικώς οι εσπεριδοπαραγωγοί που προορίζουν την παραγωγή τους προς χυμοποίηση.

Ενίσχυση χυμοποίησης εσπεριδοειδών.
Το σύστημα της μερικής αποσύνδεσης σε ποσοστό 40% και της διατήρησης δεσμευμένου το 60% της ενίσχυσης με το συγκεκριμένο προϊόν, εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος στα εσπεριδοειδή που δίδονται προς χυμοποίηση, ύστερα από επιλογή της χώρας μας ως κράτος μέλος της ΕΟΚ στα πλαίσια εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι εσπεριδοκαλλιεργητές – μέλη της Οργάνωσης Παραγωγών (Ο.Π.) που η παραγωγή τους δόθηκε για χυμοποίηση κατά τα έτη αναφοράς 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 και 2006,και εφόσον είχε δηλωθεί στο ΟΣΔΕ των ετών αυτών. Το ύψος της ενίσχυσης προκύπτει από το μέσο όρο των επιδοτήσεων που έλαβαν οι δικαιούχοι κατά τα προαναφερόμενα έτη αναφοράς για τη χυμοποίηση σε ποσοστό 40%. Οπότε η αξία των δικαιωμάτων είναι το 40% της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης. Το 60% είναι συνδεδεμένο με την παραγωγή των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών που σημαίνει οτι θα χορηγείται ενίσχυση ανάλογη του ύψους παραγωγής σε ποσοστό 60%. Είναι αναμενόμενο ότι όπως και στην οριστικοποίηση των δικαιωμάτων των ελαιοκαλλιεργητών έτσι και στους εσπεριδοκαλλιεργητές θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα σχετικά με το ύψος της ενίσχυσης καθώς πολλοί δήλωναν στο ΟΣΔΕ για τα έτη 2000-2006 χυμό σε άλλους εσπεριδοκαλλιεργητές που δεν παρουσίαζαν παραγωγή, με αποτέλεσμα  να οριστικοποιηθούν χαμηλές επιδοτήσεις στους πραγματικούς δικαιούχους και υπαρκτές σε μη δικαιούχους.

Για το σκοπό αυτό οφείλουν όλοι οι παραγωγοί να δηλώνουν κάθε χρόνο στο ΟΣΔΕ πραγματικά και αξιόπιστα στοιχεία τόσο για τα δέντρα όσο και για την παραγωγή που έχουν. Έως την καταβολή της επιδότησης οι οργανισμοί ή υπηρεσίες που εμπλέκονται στα ενδιάμεσα στάδια εκτός από την Οργάνωση και Ομάδα Παραγωγών που υποβάλλει το φάκελο ενίσχυσης του αιτούντος-δικαιούχου, είναι η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) που ελέγχει το φάκελο και εκδίδει την εντολή πληρωμής.

Ειδικότερα, τα δικαιώματα που θα δίνονται κάθε έτος για τα πορτοκάλια θα υπολογίζεται από το μέσο όρο των επιδοτήσεων που έλαβε ένας παραγωγός στα έτη αναφοράς: 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 και 2006 και θα είναι αποδεσμευμένη κατά 40% ενώ το υπόλοιπο 60% θα είναι δεσμευμένο με την παραγωγή του τρέχοντος έτους. Δηλαδή αν κάποιος έπαιρνε επιδότηση 1000 € περίπου κάθε έτος κατά τα προαναφερόμενα έτη αναφοράς τότε θα παίρνει κάθε έτος 400 € σταθερά ενώ τα υπόλοιπα 600 € αναλόγως με την παραγωγή του έτους θα κυμαίνεται  σε χαμηλότερο ή υψηλότερο ποσό. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη ο τρόπος ή τα κριτήρια που θα καθορίζουν το ποσό του 60%.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι μαζί με την αίτηση ΟΣΔΕ που υπέβαλαν  οι παραγωγοί και τους γνωστοποιήθηκαν τα δικαιώματα μπορούσαν να υποβάλουν και αίτημα αναθεώρησης (ΕΝΣΤΑΣΗ) αυτών.

Είναι γνωστό ότι οι παγετοί του Φεβρουαρίου 2004 προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και οι παραγωγοί ενισχύθηκαν οικονομικά από το πρόγραμμα   FROST για την ανασύσταση των πορτοκαλεώνων και την απώλεια παραγωγής για τα έτη 2004, 2005, 2006 και 2007, ενώ το έτος 2003 υπήρχε ακαρπία και ενισχύθηκαν οικονομικά από το πρόγραμμα FAR.

Οι περισσότεροι συνδημότες μας που ήταν δικαιούχοι των παραπάνω  προγραμμάτων ΠΣΕΑ είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν  βεβαιώσεις σχετικά με τις οικονομικές ενισχύσεις ή αποζημιώσεις - ΕΛΓΑ από το ΚΕΠ του Δήμου μας, προκειμένου να τις προσκομίσουν στην Ένωση (ΕΑΣΑΦ) μαζί με υπεύθυνη δήλωση όπου ζητούσαν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των δικαιωμάτων τα έτη που δεν είχαν παραγωγή ή που η παραγωγή τους καταστράφηκε,.

Και βέβαια θα τονίσουμε για άλλη μια φορά ακόμη την ολιγωρία της Ένωσης, που ενώ πληροφόρησαν τους παραγωγούς συνδημότες μας για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ, για το νέο τρόπο επιδοτήσεων όμως, στον τομέα των πορτοκαλιών, δεν έγινε καμία ενημέρωση. Μόνο ο Δήμος μας έσπευσε να ενημερώσει με σχετική ανακοίνωση τους παραγωγούς, ύστερα από δημοσίευση άρθρου του αντιπροέδρου της Ενώσεως κου Γκίζα σε τοπική εφημερίδα της Άρτας, όπου προέτρεπε τους εσπεριδοκαλλιεργητές να υποβάλουν μαζί με την αίτησή τους για την επιδότηση και αίτηση αναθεώρησης όσοι από αυτούς δεν συμφωνούσαν με το ποσό επιδότησής τους. Η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων ήταν ήδη στενή χρονικά και ύστερα από την μεγάλη προσέλευση των παραγωγών στην Ένωση παρατάθηκε για μία ακόμη εβδομάδα όπου κατέληξε την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008.

Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι δεν γνώριζαν «τι χαρτιά φτιάχνουν…για τα πορτοκάλια… και γιατί…» στο ΚΕΠ του Δήμου μας θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα.

Παράδειγμα
: Ένας παραγωγός επιδοτήθηκε κατά τα έτη αναφοράς (7 έτη) όπως παρακάτω:
α/α
ΕΤΟΣ
ΠΟΣΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1
2000
600 €
 
2
2001
500 €
 
3
2002
600 €
 
4
2003
-
ΑΚΑΡΠΙΑ (FAR)
5
2004
-
ΠΑΓΕΤΟΣ (FROST)
6
2005
-
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
7
2006
400 €
 

Υπολογισμός δικαιωμάτων:
Σύνολο επιδοτήσεων: 600+500+600+0+0+0+400=2.100 €
Έτη αναφοράς: 2000,2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006.=7 έτη
Μέσος όρος επιδότησης: 2.100 / 7 = 300 €
Δικαιώματα: 40% Χ 300 € = 120 €. Αυτή είναι η αποδεσμευμένη σταθερή ενίσχυση που θα λαμβάνει κάθε χρόνο ο συγκεκριμένος παραγωγός από τα πορτοκάλια, εκτός από τη δεσμευμένη ενίσχυση το 60% ( = 180 €) που δεν είναι γνωστό ακόμη όπως προαναφέρθηκε πόσο απ’ αυτό θα λαμβάνεται.
Ο παραγωγός του παραδείγματος ζητάει με ένσταση να εξαιρεθούν τα 3 έτη (2003, 2004, 2005) από τον παραπάνω υπολογισμό.
Έτσι αν το αίτημά του γίνει δεκτό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε τα νέα δικαιώματα, που θα έχει, υπολογίζονται ως εξής:
(Σύνολο επιδοτήσεων) 2.100 € / 4 έτη (τα πραγματικά έτη που έλαβε επιδότηση) = 525 €
Δικαιώματα: 40% Χ 525 € = 210 €.
Η διαφορά είναι ολοφάνερη !!!.

Τέλος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοίνωσε ότι μετά από συσκέψεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Αγρ. Ανάπτυξης  και Τροφίμων, κ.κ. Γ.Αλογοσκούφη, Αλ. Κοντού και του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ν. Λέγκα, αποφασίστηκε η ετήσια δαπάνη συμπλήρωσης της αίτησης ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από το έτος 2009 να βαρύνει τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Η απόφαση αυτή αφορά πάνω από 500.000 δικαιούχους αγρότες και θα εφαρμοστεί από το 2009. Είναι σημαντικό το ότι οι αγρότες απαλλάσσονται από ένα κόστος αφού δε θα χρειαστεί να πληρώνουν εφεξής ούτε ένα ευρώ για να εισπράξουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις τους. Γι αυτό το λόγο φέτος το συνεργείο της Ένωσης ζητούσε φωτοτυπία του βιβλιαρίου ΟΓΑ από τους αγρότες που υπέβαλαν αίτηση ΟΣΔΕ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
ΠΣΕΑ
Το πρόγραμμα FROST εξακολουθεί να υφίσταται και λήγει με το τέλος του έτους 2008. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ακόμη με μερικούς δικαιούχους συνδημότες μας αυτό τον καιρό, γι’ αυτό θα καθυστερήσουν σημαντικά οι πληρωμές τους κι επιπλέον λόγω των θερινών διακοπών.

Αναμένεται εντός του καλοκαιριού όμως νέο πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Γι’ αυτό καλό θα είναι όσοι αντικατέστησαν το ζημιωθέν φυτικό κεφάλαιο από το παγετό του  Φεβρουαρίου 2008 να κρατούν τα τιμολόγια αγοράς των νέων δενδρυλλίων διότι είναι πολύ πιθανό να ενισχυθούν οικονομικά με το νέο πρόγραμμα. Το μόνο σίγουρο που γνωρίζουμε είναι ότι ο έλεγχος που θα διεξαχθεί θα γίνει εξολοκλήρου στα «χαρτιά» δηλ. θα γίνει διοικητικός έλεγχος και παραβολή με τα προηγούμενα προγράμματα ΠΣΕΑ κι όχι με επιτόπιες εκτιμήσεις.

ΝΑΚΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΟΣ 
Σύνδεσμοι 
· Περισσότερα για Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος
· Νέα admin


Πιο δημοφιλής είδηση για Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος:
Οικονομική ενημέρωση αγροτών


Αξιολόγιση 
Μέσος όρος Αξιολογήσεων: 1
Αριθμός Ψήφων: 1


Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο στην αξιολόγιση του άρθρου:

Τέλειο
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό


Επιλογές 

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Συσχετιζόμενα Θέματα

Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Λυπούμεθα, Σχόλια δεν είναι διαθέσιμα για αυτό το Άρθρο.
© 2004 - 2013, kompoti.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Σχεδιασμός website : QNS

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Αναπαραγωγή Σελίδας: 0.14 Δευτερόλεπτα