Επιλογές 
Αρχική Σελίδα

Forum Πολιτών

Top 10
Αρχείο Ιστοριών
Ψηφοφορίες

Ανακτήσεις
Σύνδεσμοι

Συστήστε Μας
Επικοινωνία


Μενού Χρήστη 

Ποιός είναι Online 
Υπάρχουν επί του παρόντος 30 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

Login 
Παρωνύμιο

Συνθηματικό

Δεν έχετε ακόμα Λογαριασμό; Μπορείτε να ανοίξτε ένα. Ως εγγεγραμμένος έχετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως διαχείριση θεμάτων, διαμόρφωση παρατηρήσεων και καταχώρηση παρατηρήσεων με τ'όνομα σας.

Αναζήτηση Νέα μέσω RSS 
Όλα τα νέα
Νέα του Δήμου
Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Χρήσιμα Links Παλιά Άρθρα 
Παρασκευή, Μάιος 30
· Προκήρυξη για την κατάταξη Δοκίμων Υπαξ/κών στο Λιμενικό Σώμα
· Σε λειτουργία οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας στην Εγνατία Οδό
Πέμπτη, Μάιος 15
· Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης στον Ευεργέτη του Έθνους Κων. Γεροστάθη
Τρίτη, Μάιος 13
· Διοργάνωση ημερίδας στo Κ.Π.Ε. Αράχθου Άρτας
Τετάρτη, Απρίλιος 30
· Εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του μεγάλου Φιλικού και Ευεργέτου Κων. Γεροστάθη
Παρασκευή, Μάρτιος 28
·
Σάββατο, Μάρτιος 08
· "Αιτήσεις στα προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων"
· "Πρόσκληση"
· "Επείγουσα Ανακοίνωση"
Παρασκευή, Φεβρουάριος 21
· "Δελτίο Τύπου"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 19
· "Ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τα 3 έτη δημιουργικής πορείας"
· "Υλοποίηση του Έργου GRETA από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 12
· "Συνάντηση της Β. Ευταξά με το Δήμαρχο Ν. Σκουφά"
Δευτέρα, Φεβρουάριος 03
· "Στήνουν τα μπλόκα τους σήμερα οι αγρότες"
· "Νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά"
· "Η Όλγα Γεροβασίλη υποψήφια στην Περιφέρεια Ηπείρου"
· "Εκτός οι ετεροδημότες από τις ευρωεκλογές"
Κυριακή, Ιανουάριος 26
· ΕΚΤΑΚΤΟ: Σεισμική δόνηση 5,7 στην Κεφαλλονιά
Σάββατο, Ιανουάριος 25
· AΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΜΠΟΤΑΙΩΝ: Γενική Συνέλευση
· ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Ξεκίνησαν τα Έργα
· ΣΔΟΕ: "Λαβράκι στην Ήπειρο"
Παρασκευή, Ιανουάριος 24
· ΕΚΤΑΚΤΟ: "Ραγδαία επιδείνωση του καιρού"
· ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για τις Δημοτικές-Περιφερειακές Εκλογές"
· "Δημοπρατήσεις έργων στις Π.Ε. Άρτας"
· "Εξευτελιστική τιμή για τα πορτοκάλια της Άρτας"
· "Έλεγχος πτυχίων και πιστοποιητικών για τους εκπαιδευτικούς"
· ΑΡΤΑ: "Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες για κλοπή χρυσών κοσμημάτων από σπίτι"
Κυριακή, Δεκέμβριος 29
· Ευχές
Παρασκευή, Δεκέμβριος 13
· Στα Καλάβρυτα ο Δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης
Παρασκευή, Νοέμβριος 22
· Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου

Παλαιότερα Αρθρα

 Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παλαιού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος            Ο Σύλλογός μας με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να κοινοποιήσει σε όλους τους συγχωριανούς μας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των εργασιών, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και καθαρισμού της τοιχοποιίας του παλαιού και ιστορικού μας ναού του Αγίου Γεωργίου.
            Οι εργασίες έγιναν βάσει της εγκεκριμένης από την αρχαιολογική υπηρεσία μελέτης που υποβάλλαμε και βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο. Έγιναν εκσκαφές, έπεσε το μπετόν, μεταφέρθηκε κατάλληλο χώμα για τη δημιουργία του ανθόκηπου, διαμορφώθηκαν οι σκάλες του καμπαναριού, στις οποίες έγινε ήδη και η πλακόστρωση, και γενικά διαμορφώνεται σταδιακά ο περιβάλλον χώρος του μνημείου.            Αυτό όμως που αποτελεί πραγματικά αποκάλυψη και προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό είναι ο καθαρισμός της τοιχοποιίας του ναού και η ανάδειξη όλης της ομορφιάς της πέτρας αλλά και η ψηλάφηση πάνω σ’ αυτή της ιστορίας του μνημείου.
            Με την ολοκλήρωση της αμμοβολής, την αφαίρεση των αρμολογημάτων και των στεγάστρων, επιβεβαιώσαμε κάποια πρώτα στοιχεία από την αρχική κατασκευή του ναού, αλλά και από τις μετέπειτα μεταβολές που διαφαίνονται στο σώμα του αρχιτεκτονήματος και οι οποίες σημάδεψαν στο χρόνο την ιστορική του παρουσία. Παράλληλα διαπιστώσαμε και τα προβλήματα που υφίστανται σήμερα στο κτίριο και τα οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παλαιού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
 
 Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παλαιού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
 
 Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παλαιού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
 
 Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παλαιού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
 

            Αρχικά επιβεβαιώνεται, από τον τρόπο της οικοδομής και το βεβιασμένο κτίσιμο, ότι ο ναός κτίστηκε πράγματι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σαράντα μέρες κατά την παράδοση. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ντόπια, πέτρες από το ποτάμι και από τους πλησιόχωρους λόφους, τα οποία κατά τμήματα κτίστηκαν χωρίς ιδιαίτερη μαστοριά που απαντάται σε άλλα μνημεία της περιόδου στην περιοχή της Ηπείρου. Φαίνεται, ότι παράλληλα με κάποιους έμπειρους κτίστες που δούλεψαν στην ανέγερση του ναού και η τεχνική τους φανερώνεται σε κάποια σημεία, δούλεψαν και άλλοι ανειδίκευτοι εργάτες με σκοπό να τελειώσει γρήγορα το έργο μέσα στην πιεστική προθεσμία των σαράντα ημερών.
            Μια δεύτερη διαπίστωση αποτελεί η επιβεβαίωση της αρχικής ύπαρξης στις μακρές πλευρές του ναού, βόρεια και νότια, στεγασμένων χαγιατιών κάτω από τα μικρά αρχικά παράθυρα. Κατάλοιπα των δοκών της στέγης των χαγιατιών σώζονται στις αρχικές τους θέσεις και επιβεβαιώνουν ακόμα, από τα καμένα ίχνη που διασώζουν, την πυρπόληση του ναού κατά τα πολεμικά γεγονότα της επανάστασης του 1821-22 και του 1854. Ο ναός σ’ αυτές τις περιόδους, λόγω της θέσεώς του και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αγωνιστών της περιόδου, μετατράπηκε σε προμαχώνα με αποτέλεσμα να υποστεί πυρπολήσεις και σημαντικές καταστροφές. Τα ίχνη της φωτιάς αποτυπώθηκαν σποραδικά ακόμα και πάνω στην τοιχοποιία.
            Τρίτη σημαντική διαπίστωση αποτελεί η έκταση των εργασιών που έγιναν στο αρχιτεκτόνημα μετά την απελευθέρωση του χωριού (1881). Πραγματικά εκπλήσσει το τόλμημα των προγόνων μας, οι οποίοι με τα μέσα που διέθεταν το 1898 όχι μόνο ανακαίνισαν το ναό, αλλά με τις επεμβάσεις τις οποίες έκαναν μετέτρεψαν την αρχική αρχιτεκτονική του μορφή. Ο ναός «κόπηκε» κυριολεκτικά στη μέση και στις δύο μακρές πλευρές, νότια και βόρεια, και ανοίχτηκαν πλέον μεγαλόπρεπες ορθογώνιες πύλες με μεγάλα πελεκητά περιθυρώματα. Το μονοκόμματο υπέρθυρο διακοσμήθηκε με σκάλισμα διακοσμητικού σταυρού ανάμεσα σε φύλλωμα και τη χρονολογία κατασκευής 1898. Πάνω από τις νέες πύλες διαμορφώθηκαν τα σημερινά μεγάλα ορθογώνια παράθυρα. Δεύτερη επίσης όμοια μεγάλη τομή έγινε στη νότια πλευρά του Νάρθηκα. Οι μικρές αψιδωτές πύλες, χαρακτηριστικό στη ναοδομία της περιόδου της τουρκοκρατίας, τοιχίστηκαν, όπως φαίνονται στη βόρεια πλευρά. Πιστεύουμε ότι οι μικρές πύλες της νότιας πλευράς συνέπεσαν στα ανοίγματα των υφισταμένων σήμερα μεγάλων θυρών. Από τα μικρά αρχικά παράθυρα του ναού, πάνω από τις στέγες των χαγιατιών, σώζονται τοιχισμένα σε αντιστοιχία τα δύο στο χώρο του Ιερού. Ερώτημα παραμένει αν τα αρχιτεκτονικά αυτά κατάλοιπα παρέμειναν κατά τύχη ή φρόντισαν κάποιοι από τους πρωτεργάτες της μεταποίησης του ναού, και πολύ σοφά και τους χρωστάμε γι’ αυτό ευγνωμοσύνη, να αφήσουν μάρτυρες για την αρχική αρχιτεκτονική του ναού; Πάντως, οτιδήποτε και να συνέβη, η αρχική τρίκλιτη Βασιλική με χαγιάτια, κλασικός τύπος των ναών της Ηπείρου κατά την περίοδο αυτή, μεταποιήθηκε σε τρίκλιτη απλή ελεύθερη Βασιλική. Οι πεζούλες, τελευταία απομεινάρια από τον αρχικό ναό, καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια.
            Εντυπωσιακότερη αποκαλύφθηκε η ανατολική πλευρά του ναού με την κόγχη του Ιερού Βήματος. Η κόγχη είναι διακοσμημένη με έξι τυφλά αψιδώματα δομημένα με πωρόλιθο. Πάνω από αυτά και σε ολόκληρο το ημικύκλιο διατρέχει τριπλή κεραμοπλαστική διακόσμηση σε ψαροκόκαλο και οδοντωτή ταινία. Στο μέσον της διακόσμησης υπάρχει με ένθετα μικρά κεραμίδια επιγραφή χρονολόγησης, η οποία θα μελετηθεί. Πάνω από την κόγχη στο ανατολικό αέτωμα υπάρχουν σε διάταξη σταυρού ημισφαιρικά βαθουλώματα στα οποία κατά τη συνήθεια της εποχής τοποθετούνταν εφυαλωμένα πινάκια (διακοσμητικά πιάτα).      
            Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά τις εργασίες, χωρίς να είναι πολλά, είναι όμως σημαντικά και αφορούν τη στατικότητα του μνημείου. Διαπιστώθηκαν φουσκώματα στην τοιχοποιία, ιδιαίτερα στη νοτιοδυτική πλευρά, μικρές κατά τόπους ρηγματώσεις και διασάλευση της τοιχοποιίας, λόγω της επέμβασης του 1898, αλλά και της κοπής των εσωτερικών ελκυστήρων (δοκών) κατά τα τελευταία χρόνια. Στην ανατολική πλευρά και την κόγχη του Ιερού, λόγω της κατά καιρούς αποχωμάτωσης του αρχικού επιπέδου του εδάφους, φανερώθηκε η θεμελίωση η οποία και υποστηρίχθηκε με την υπόδειξη της αρμόδιας μηχανικού κ. Μπόμπορη. Για την καταγραφή και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του αρχιτεκτονήματος έγινε ιδιαίτερη μελέτη από τον αρχιτέκτονα-συντηρητή κ. Μαμαλούκο Σταύρο, η οποία υποβλήθηκε στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, βάσει της οποίας θα γίνουν, μετά την έγκρισή της και την εξεύρεση του ανάλογου χρηματικού κονδυλίου, οι υπόλοιπες εργασίες.
            Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο συνεχίζονται και θα γίνει νέα αρμολόγηση της τοιχοποιίας του ναού. Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
            Επιπλέον πρέπει να ενημερώσουμε όλους ότι μετά την απώλεια!!! μέσα στο Υπουργείο Πολιτισμού της μελέτης για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των τοιχογραφιών και του εσωτερικού χώρου, υποβάλλαμε εκ νέου προς έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία αναστήλωσης τη σχετική μελέτη. 
            Παρακαλούμε και προσκαλούμε όλους τους αγαπητούς συγχωριανούς να επισκεφθούν το σημαντικότατο και σεβάσμιο αυτό μνημείο ιστορίας και πολιτισμού που ως βαρύτιμη κληρονομιά κατέχουμε από τους πατέρες μας, να απολαύσουν την ομορφιά του και να αγκαλιάσουν την προσπάθεια που γίνεται μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως και ανακαινιστεί εξωτερικά και εσωτερικά. 
            Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "ΕΤΕΡΠΣ" μέσω της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Κομποτίου (Α.Δ.Ε.Κ.).
                                                                                                               
Κομπότι 14-11-2008
Για το Δ. Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Γρ. Γιαννούλης
Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας-Θεολόγος Μr.
Λέκτωρ Α.Ε.Α. Ιωαννίνων 
Σύνδεσμοι 
· Περισσότερα για Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος
· Νέα admin


Πιο δημοφιλής είδηση για Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος:
Οικονομική ενημέρωση αγροτών


Αξιολόγιση 
Μέσος όρος Αξιολογήσεων: 5
Αριθμός Ψήφων: 2


Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο στην αξιολόγιση του άρθρου:

Τέλειο
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό


Επιλογές 

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Συσχετιζόμενα Θέματα

Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Λυπούμεθα, Σχόλια δεν είναι διαθέσιμα για αυτό το Άρθρο.
© 2004 - 2013, kompoti.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Σχεδιασμός website : QNS

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Αναπαραγωγή Σελίδας: 0.11 Δευτερόλεπτα