Επιλογές 
Αρχική Σελίδα

Forum Πολιτών

Top 10
Αρχείο Ιστοριών
Ψηφοφορίες

Ανακτήσεις
Σύνδεσμοι

Συστήστε Μας
Επικοινωνία


Μενού Χρήστη 

Ποιός είναι Online 
Υπάρχουν επί του παρόντος 25 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

Login 
Παρωνύμιο

Συνθηματικό

Δεν έχετε ακόμα Λογαριασμό; Μπορείτε να ανοίξτε ένα. Ως εγγεγραμμένος έχετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως διαχείριση θεμάτων, διαμόρφωση παρατηρήσεων και καταχώρηση παρατηρήσεων με τ'όνομα σας.

Αναζήτηση Νέα μέσω RSS 
Όλα τα νέα
Νέα του Δήμου
Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Χρήσιμα Links Παλιά Άρθρα 
Παρασκευή, Μάιος 30
· Προκήρυξη για την κατάταξη Δοκίμων Υπαξ/κών στο Λιμενικό Σώμα
· Σε λειτουργία οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας στην Εγνατία Οδό
Πέμπτη, Μάιος 15
· Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης στον Ευεργέτη του Έθνους Κων. Γεροστάθη
Τρίτη, Μάιος 13
· Διοργάνωση ημερίδας στo Κ.Π.Ε. Αράχθου Άρτας
Τετάρτη, Απρίλιος 30
· Εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του μεγάλου Φιλικού και Ευεργέτου Κων. Γεροστάθη
Παρασκευή, Μάρτιος 28
·
Σάββατο, Μάρτιος 08
· "Αιτήσεις στα προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων"
· "Πρόσκληση"
· "Επείγουσα Ανακοίνωση"
Παρασκευή, Φεβρουάριος 21
· "Δελτίο Τύπου"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 19
· "Ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τα 3 έτη δημιουργικής πορείας"
· "Υλοποίηση του Έργου GRETA από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 12
· "Συνάντηση της Β. Ευταξά με το Δήμαρχο Ν. Σκουφά"
Δευτέρα, Φεβρουάριος 03
· "Στήνουν τα μπλόκα τους σήμερα οι αγρότες"
· "Νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά"
· "Η Όλγα Γεροβασίλη υποψήφια στην Περιφέρεια Ηπείρου"
· "Εκτός οι ετεροδημότες από τις ευρωεκλογές"
Κυριακή, Ιανουάριος 26
· ΕΚΤΑΚΤΟ: Σεισμική δόνηση 5,7 στην Κεφαλλονιά
Σάββατο, Ιανουάριος 25
· AΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΜΠΟΤΑΙΩΝ: Γενική Συνέλευση
· ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Ξεκίνησαν τα Έργα
· ΣΔΟΕ: "Λαβράκι στην Ήπειρο"
Παρασκευή, Ιανουάριος 24
· ΕΚΤΑΚΤΟ: "Ραγδαία επιδείνωση του καιρού"
· ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για τις Δημοτικές-Περιφερειακές Εκλογές"
· "Δημοπρατήσεις έργων στις Π.Ε. Άρτας"
· "Εξευτελιστική τιμή για τα πορτοκάλια της Άρτας"
· "Έλεγχος πτυχίων και πιστοποιητικών για τους εκπαιδευτικούς"
· ΑΡΤΑ: "Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες για κλοπή χρυσών κοσμημάτων από σπίτι"
Κυριακή, Δεκέμβριος 29
· Ευχές
Παρασκευή, Δεκέμβριος 13
· Στα Καλάβρυτα ο Δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης
Παρασκευή, Νοέμβριος 22
· Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου

Παλαιότερα Αρθρα

 Χαιρετισμός Δημάρχου στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σκουφά στο Κολωνάκι

Νέα Γενικότερου ΕνδιαφέροντοςΣεβασμιότατε
Κύριε υπουργέ
Κύριοι βουλευτές
Κύριε Δήμαρχε Αθηναίων
Κύριοι δήμαρχοι
Κυρίες και κύριοι

Υπάρχουν γεγονότα και πρόσωπα που στη μακρά πορεία του έθνους μας διαδραμάτισαν σοβαρό ρόλο και τιμήθηκαν ανάλογα απ’ την εθνική μας Ιστορία και φυσικά κατέχουν αξιοζήλευτη θέση στις σελίδες της.
Δεν λείπουν ωστόσο ούτε τα γεγονότα ούτε τα πρόσωπα που μολονότι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ιστορικών γεγονότων κάποια χρονική στιγμή, εν τούτοις δεν έτυχαν της αρμόζουσας αναγνώρισης από την ιστορία, που είτε αφιερώνει λίγα γι’ αυτά είτε και τα αγνοεί κιόλας.
Σ’ αυτήν ακριβώς την περίπτωση κατατάσσεται η Φιλική Εταιρεία με τους Πρωτεργάτες της.

Ο Νικόλαος Σκουφάς, γεννημένος στο Κομπότι  Άρτας, Δήμος που εκπροσωπώ, αν και ανέλαβε ένα πολύ σοβαρό έργο, εκείνο της ιδεολογικής προετοιμασίας του υπόδουλου γένους για τον ξεσηκωμό και τον αγώνα,   δεν είχε ανάλογη καταξίωση απ’ την Εθνική μας Ιστορία.Ομιλία Δημάχρχου στα αποκαλυπτήρια
Λιγοστή η γνώση και για τον συνωμοτικό Οργανισμό και τους Πρωταγωνιστές. Κάτι ωστόσο που έχει εύλογη εξήγηση, αφού η Φιλική Εταιρεία ήταν Μυστική Οργάνωση και τα κάθε είδους έγγραφα για λόγους ασφάλειας διατηρούνταν για πολύ λίγο χρόνο.
Εξάλλου ο ηρωικός ξεσηκωμός, ο Αγώνας για τη λευτεριά αλλά κι αυτή η πολυπόθητη Ανεξαρτησία που κερδήθηκε μέσα σε μια δεκαετία από την έναρξη της επανάστασης και την δράση της εταιρείας είχαν σαν αποτέλεσμα ο φακός της Ιστορίας να στραφεί στα χτυπητά, στα εντυπωσιακά εκείνα γεγονότα, και ότι προηγήθηκε να περάσει σε δευτερεύουσα μοίρα.
Και αυτό το έλλειμμα της Εθνικής μας Ιστορίας ανέλαβαν να το αναπληρώσουν οι Τοπικές μας Κοινωνίες ..
Ανέλαβαν να ανασύρουν απ’ την αφάνεια σχεδόν, τους Λαμπρούς Πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας και να τους κάνουν γνωστούς στον Ελληνικό χώρο.
Το Κομπότι Κύριες και Κύριοι είναι η γενέτειρα του Νικολάου Σκουφά και αυτό εμάς τους συγχωριανούς του, τους συνδημότες του, μας γεμίζει υπερηφάνεια.
Στα 1926 εντοιχίσαμε πλάκα για την γέννηση του. Γύρω στα 1990 έγινε προσπάθεια διατήρησης της . Απέτυχε όμως και από τότε ευσεβής πόθος της Δημοτικής Αρχής έμεινε η Αγορά κοντά στο σημείο αυτό τμήματος το οποίο θα μετατρεπόταν σε χώρο επίσκεψης και προσκυνήματος για το Τέκνον του Κομποτίου Νικόλαο Σκουφά.
Προτομή Νικολάου Σκουφά

Την ίδια δεκαετία οι Κομποταίοι  συνέστησαν Ερανική Επιτροπή με σκοπό την συγκέντρωση Χρημάτων που θα ήταν αναγκαία για να γίνει ο ανδριάντας του Νικολάου Σκουφά.
Την επιτροπή πλαισίωναν Κομποταίοι ιδιαίτερα αποδεκτοί από το κοινωνικό σύνολο και μέσα σε μια πενταετία έφεραν σε αίσιο πέρας την λεπτή τους  αποστολή καθώς κινήθηκαν όχι μόνο σ’ όλα τα σημεία της Ελληνικής Επικράτειας που ζούσαν Κομποταίοι αλλά και στην Ευρώπη, την Αμερική ,την Αυστραλία, όπου ξενιτεύτηκαν κάποιοι συγχωριανοί μας.
Το αποτέλεσμα το είδαν οι Κομποταίοι στα μέσα του 1931.
Ένας λαμπρότατος μνημειακός ανδριάντας έργο του μεγάλου και διάσημο γλύπτη, και Ακαδημαϊκό αργότερα ,του Βασιλείου Φαληρέα, με περικαλλές βάθρο όπου οι μορφές και των τριών Φιλικών μαζί και από κάτω ένα εκπληκτικό επίγραμμα του λόγιου ιερωμένου Ζαχαρία Ενιάνα.
Ελλάς Σώζου
Φίνοικος  δ’ απτου
Και ον Κυπάρισσον
Εγείρον ως Τάχιον
Σώζεσθε φίλοι.
Μ΄ αυτόν τον εκφραστικό τρόπο οι Κομποταίοι εκπλήρωναν την ηθική τους υποχρέωση απέναντι στο Κομποτόπουλο Νικόλαο Σκουφά  πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρείας.
Την  δεκαετία του 1970 με προεδρικό Διάταγμα καθιερώθηκαν ετήσιες γιορτές προς τιμήν του Νικολάου Σκουφά την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου που κορυφώνονται με ένα απ’ τα πιο όμορφα τελετουργικά που γίνονται στο Νομό μας, με παραδοσιακά συγκροτήματα και κυρίως με χορευτικά συγκροτήματα απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχουν τα συγκροτήματα της Οδησσού.
Με την Οδησσό τα τελευταία χρόνια διατηρούμε στενή επαφή και συνεργασία μέσω του παραρτήματος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού.
Μια πόλη όπου και σήμερα ο κάθε επισκέπτης θα εντοπίσει Ελληνικότατα στοιχεία καθώς θα την περιδιαβαίνει.
Με την επαφή και την επικοινωνία μας με την Οδησσό ευελπιστούμε πως θα είμαστε έτοιμοι κάποια στιγμή να οργανώσουμε την αποστολή που ευελπιστούμε στο όμορφο αυτό κομμάτι της Κριμαίας και να προσεγγίσουμε τα Αρχεία της Οδησσού, να ερευνήσουμε τις πήγες που θα μας δώσουν πληροφορίες για την δράση της Φιλικής Εταιρείας και των πρωταγωνιστών της.
Γιατί είναι κοινή πεποίθηση ότι ο χώρος όπου έδρασε μετά το 1814 η Φιλική Εταιρεία , δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς και προφανώς έχει πολλά να μας πει, αρκεί να τα αναζητήσουμε.
Η Δημοτική Αρχή στην προσπάθεια της πάντα ν’ αναδείξει το θέμα Φιλική Εταιρεία και να τιμήσει στο βαθμό που το αξίζει έχει προβεί σε σειρά δραστηριοτήτων με στόχο την οργάνωση ενός συνεδρίου η μιας, έστω, Επιστημονικής Ημερίδας για να μπορέσουμε έτσι να συγκεντρώσουμε σ’ ένα τόμο ότι πιο αντιπροσωπευτικό υλικό υπάρχει, ξεφεύγοντας έτσι απ’ την απλή διήγηση και μεταφορά της προφορικής παράδοσης, έστω και αν κ’ αυτή έχει την δική της άξια.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια έχουμε μαζί μας σημαντικούς πανεπιστημιακούς όπως ο σημερινός ομιλητής κύριος Παπαιωάννου, απλούς ανθρώπους ,πολιτιστικούς Συλλόγους  μα κυρίως αυτούς που συνέλαβαν και την ιδέα τοποθέτησης της προτομής για την οποία εδώ και αρκετά χρόνια αγωνιζόταν την Αδελφότητα Απανταχού Κομποταίων περούσα σήμερα εδώ με παρά πολλά μέλη της.
Κυρίες και κύριοι
Ο μικρός μας Καποδιστριακός Δήμος κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να ανεβάσει στο πιο ψιλό σκαλοπάτι της ιστορίας την Φιλική Εταιρεία και το δικό μας το Σκουφά
Έτσι φτάσαμε ως την πόλη σας και αισθανόμαστε ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί όχι απλά είμαστε παρόντες στη σημερινή διαδικασία αλλά γιατί συνεργήσαμε στο βαθμό που μπορούσαμε να γίνουν οι προτομές των συμπατριωτών μας και να φτάσουμε αισίως  ως την σημερινή εκδήλωση.
Οι κάτοικοι του Κομποτίου, οι απανταχού Κομποταίοι και όλοι οι δημότες του μικρού μας Δήμου, νιώθουμε περήφανοι γιατί απ’ τα σπλάχνα του ξεπήδησε ένας από του πρωταγωνιστές της Φιλικής Εταιρείας ο Νικόλαος Σκουφάς.
Ευχαριστούμε το δήμο Αθηναίων και απευθύνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σ΄ όσους εργάστηκαν για το αποτέλεσμα της σημερινής ημέρας .
Εκφράσουμε δε την απόλυτη ευαρέσκεια μας γιατί είμαστε και εμείς ,ο Δήμος Κομποτίου, «παρόντες» σ’ αυτή τη γιορτή.
Σας ευχαριστώ.
 
Σύνδεσμοι 
· Περισσότερα για Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος
· Νέα admin


Πιο δημοφιλής είδηση για Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος:
Οικονομική ενημέρωση αγροτών


Αξιολόγιση 
Μέσος όρος Αξιολογήσεων: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο στην αξιολόγιση του άρθρου:

Τέλειο
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό


Επιλογές 

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Συσχετιζόμενα Θέματα

Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Λυπούμεθα, Σχόλια δεν είναι διαθέσιμα για αυτό το Άρθρο.
© 2004 - 2013, kompoti.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Σχεδιασμός website : QNS

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Αναπαραγωγή Σελίδας: 0.14 Δευτερόλεπτα