Επιλογές 
Αρχική Σελίδα

Forum Πολιτών

Top 10
Αρχείο Ιστοριών
Ψηφοφορίες

Ανακτήσεις
Σύνδεσμοι

Συστήστε Μας
Επικοινωνία


Μενού Χρήστη 

Ποιός είναι Online 
Υπάρχουν επί του παρόντος 25 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

Login 
Παρωνύμιο

Συνθηματικό

Δεν έχετε ακόμα Λογαριασμό; Μπορείτε να ανοίξτε ένα. Ως εγγεγραμμένος έχετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως διαχείριση θεμάτων, διαμόρφωση παρατηρήσεων και καταχώρηση παρατηρήσεων με τ'όνομα σας.

Αναζήτηση Νέα μέσω RSS 
Όλα τα νέα
Νέα του Δήμου
Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Χρήσιμα Links Παλιά Άρθρα 
Παρασκευή, Μάιος 30
· Προκήρυξη για την κατάταξη Δοκίμων Υπαξ/κών στο Λιμενικό Σώμα
· Σε λειτουργία οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας στην Εγνατία Οδό
Πέμπτη, Μάιος 15
· Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης στον Ευεργέτη του Έθνους Κων. Γεροστάθη
Τρίτη, Μάιος 13
· Διοργάνωση ημερίδας στo Κ.Π.Ε. Αράχθου Άρτας
Τετάρτη, Απρίλιος 30
· Εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του μεγάλου Φιλικού και Ευεργέτου Κων. Γεροστάθη
Παρασκευή, Μάρτιος 28
·
Σάββατο, Μάρτιος 08
· "Αιτήσεις στα προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων"
· "Πρόσκληση"
· "Επείγουσα Ανακοίνωση"
Παρασκευή, Φεβρουάριος 21
· "Δελτίο Τύπου"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 19
· "Ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τα 3 έτη δημιουργικής πορείας"
· "Υλοποίηση του Έργου GRETA από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 12
· "Συνάντηση της Β. Ευταξά με το Δήμαρχο Ν. Σκουφά"
Δευτέρα, Φεβρουάριος 03
· "Στήνουν τα μπλόκα τους σήμερα οι αγρότες"
· "Νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά"
· "Η Όλγα Γεροβασίλη υποψήφια στην Περιφέρεια Ηπείρου"
· "Εκτός οι ετεροδημότες από τις ευρωεκλογές"
Κυριακή, Ιανουάριος 26
· ΕΚΤΑΚΤΟ: Σεισμική δόνηση 5,7 στην Κεφαλλονιά
Σάββατο, Ιανουάριος 25
· AΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΜΠΟΤΑΙΩΝ: Γενική Συνέλευση
· ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Ξεκίνησαν τα Έργα
· ΣΔΟΕ: "Λαβράκι στην Ήπειρο"
Παρασκευή, Ιανουάριος 24
· ΕΚΤΑΚΤΟ: "Ραγδαία επιδείνωση του καιρού"
· ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για τις Δημοτικές-Περιφερειακές Εκλογές"
· "Δημοπρατήσεις έργων στις Π.Ε. Άρτας"
· "Εξευτελιστική τιμή για τα πορτοκάλια της Άρτας"
· "Έλεγχος πτυχίων και πιστοποιητικών για τους εκπαιδευτικούς"
· ΑΡΤΑ: "Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες για κλοπή χρυσών κοσμημάτων από σπίτι"
Κυριακή, Δεκέμβριος 29
· Ευχές
Παρασκευή, Δεκέμβριος 13
· Στα Καλάβρυτα ο Δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης
Παρασκευή, Νοέμβριος 22
· Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου

Παλαιότερα Αρθρα

 Ενημέρωση Αγροτών

Νέα Γενικότερου ΕνδιαφέροντοςΕΛΓΑ ΕΛΓΑ
Ο ΕΛΓΑ είναι ιδιωτικός μεν ασφαλιστικός οργανισμός, εποπτεύεται δε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργείο Γεωργίας). Στο υποκατάστημα των Ιωαννίνων υπάγεται ο Νομός Άρτης, ο Νομός Ιωαννίνων, ο Νομός Πρεβέζης, ο Νομός Θεσπρωτίας και η Κέρκυρα. Αποζημιώνει μόνο άμεσες ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά και αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια (φυσικοί κίνδυνοι) όπως το χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα, πλημμύρα, καύσωνας, υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις και χιόνι επί της φυτικής παραγωγής (στον καρπό) της καλλιεργητικής περιόδου που συνέβη η ζημιά.


Επίσης, η ζημία που προκάλεσε το ζημιογόνο αίτιο πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 30% της παραγωγής που αναμένεται να συγκομισθεί αλλά ποτέ δεν αποζημιώνεται ο παραγωγός 100% (μέγιστη αποζημίωση:65%) από τον ΕΛΓΑ. Ειδικώς όμως τα καρποφόρα δέντρα που ζημιώνονται από παγετό είναι δυνατή η καταβολή αποζημίωσης ίσης προς ποσοστό 88%.

Πρέπει να σημειωθεί ιδίως για τους συνδημότες μας που δεν κατοικούν στο Δήμο Κομποτίου αλλά διατηρούν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο Δήμο μας, ότι όταν συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα πρέπει να ενημερώνονται από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των αντίστοιχων δημοτικών διαμερισμάτων στα τηλέφωνα του Δήμου για την αναγγελία ζημιάς και την χρονική προθεσμία υποβολής δηλώσεων που είναι πάντα 12 ημέρες από την επομένη της ημέρας που συνέβη η ζημία. Οι παραγωγοί για να υποβάλουν δήλωση ζημίας στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ προσκομίζουν αντίγραφο της ταυτότητάς τους (ΑΔΤ), κάποιο εκκαθαριστικό ή άλλο όπου φαίνεται ο ΑΦΜ, αντίγραφο του βιβλιαρίου αγροτικής τραπέζης (της πρώτης σελίδας) και πληρώνουν τέλη εκτίμησης που για τα καρποφόρα δέντρα αντιστοιχούν σε 10 λεπτά το δέντρο. Για τις ενστάσεις που ενδεχομένως υποβάλουν όσοι δεν συμφωνούν με το πόρισμα εκτίμησης μετά την κοινοποίησή του, το χρονικό περιθώριο υποβολής τους είναι αυτό των 10 ημερών και τα τέλη επανεκτιμήσεως είναι διπλάσια των τελών εκτίμησης χωρίς όμως να καταθέσουν εκ νέου τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά.

ΠΣΕΑ
Ο ΕΛΓΑ τα τελευταία έτη έχει αναλάβει τα προγράμματα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης) όπως FROGY, RAGBY, FAR, FROST και το νέο ΖΕΥΣ. Σε αυτά τα προγράμματα οι ζημίες φυτικού-ζωϊκού και παγίου κεφαλαίου δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, αλλά αναλαμβάνει την διεκπεραίωσή τους (διοικητικός έλεγχος, εκτιμητικός έλεγχος και καταβολή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους). Τα είδη των ζημιών για την επανόρθωση των οποίων επιτρέπεται η καταβολή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ταξινομούνται σε
1)«Θεομηνίες» και είναι: σεισμοί, χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις, πλημμύρες και σε
2)«Δυσμενείς καιρικές συνθήκες» όπως: παγετός, χαλάζι, ανεμοθύελλα, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις, ξηρασία. Για να εγκριθούν τέτοια προγράμματα πρέπει το ύψος της ζημίας να ξεπερνά το 30% της κανονικής παραγωγής και να είναι κάποιας γεωγραφικής έκτασης. Αυτό αναφέρεται διότι προσφάτως ορισμένοι ελαιοπαραγωγοί που πράγματι ζημιώθηκαν αρκετά στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο από παγετό υπέβαλαν αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση προς αποκατάσταση των ζημιών, που όπως φαίνεται δεν είναι δυνατή η έγκριση ενός τέτοιου προγράμματος λόγω της μικρής γεωγραφικής του έκτασης που φυσικά εκτιμήθηκε από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ. Το ύψος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, οι όροι και οι προϋποθέσεις για να καταστεί κάποιος δικαιούχος προγράμματος ΠΣΕΑ, καθορίζονται κάθε φορά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών με ανάλογη ΚΥΑ.

Εδικότερα για το πρόγραμμα FROST που καλύπτει μεγάλης γεωγραφικής έκτασης ζημίες (σε επίπεδο περιφερειών) που προκλήθηκαν από τους παγετούς των 12-15/2/2004, η διεκπεραίωσή του είναι αρκετά δύσκολη αν λάβει κανείς υπόψη την έκταση των ζημιών, τον αριθμό των προαναφερόμενων νομών για τους οποίους είναι αρμόδιο το υποκατάστημα των Ιωαννίνων, τον λιγοστό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων καθώς και των εκτιμητών γεωπόνων σε σχέση με το μεγάλο αριθμό δικαιούχων, αλλά και τις αρκετές ζημίες που σημειώθηκαν από χαλάζι και παγετό. Συνεπάγεται λοιπόν σημαντική καθυστέρηση στο διοικητικό έλεγχο και κοινοποίηση των πορισμάτων. Σημειωτέον ότι πρέπει εντός του έτους 2007 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες ανασύστασης και αποκατάστασης της ζημιωθείσας γεωργικής εκμετάλλευσης.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τα πορίσματα των δηλώσεων ζημίας από χαλάζι και παγετό σε ελιές και πορτοκάλια είναι ότι θα καθυστερήσουν κάπως να ανακοινωθούν, εκτιμάται γύρω στο τέλος Απριλίου. Τα ανάλογα πορίσματα για τις καλλιέργειες ακτινιδίου και αμπελιού έχουν αναρτηθεί εδώ και αρκετό καιρό, καθώς και τα πορίσματα των επανεκτιμήσεων που υποβλήθηκαν.
Όσον αφορά το FROST, για αρκετούς δικαιούχους βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο επαναληπτικού διοικητικού ελέγχου, και για άλλους σ’ εκείνο της αναμονής των πληρωμών αφού είχαν δηλώσει εργασίες ανασύστασης από το μήνα Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Τέλος να υπενθυμίσουμε στους αγρότες συνδημότες μας ξανά και σ’ αυτό το τεύχος της εφημερίδος μας, ότι πρέπει να ενημερώνονται τακτικά και ιδίως όταν πρόκειται για τις πληρωμές του FROST, όπου έχουν παρατηρηθεί λανθασμένες πληρωμές (πληρώνονται για λιγότερες εργασίες απ’ αυτές που εγκρίθηκαν από το γεωπόνο εκτιμητή) αφού υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και πλήρους πληροφόρησής τους μέσω του διαδικτύου (Internet). Τα τηλέφωνα του ΚΕΠ όπου θα ενημερώνεστε είναι πάντα στη διάθεσή σας.

ΝΑΚΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΟΣ 
Σύνδεσμοι 
· Περισσότερα για Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος
· Νέα admin


Πιο δημοφιλής είδηση για Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος:
Οικονομική ενημέρωση αγροτών


Αξιολόγιση 
Μέσος όρος Αξιολογήσεων: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο στην αξιολόγιση του άρθρου:

Τέλειο
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό


Επιλογές 

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Συσχετιζόμενα Θέματα

Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Λυπούμεθα, Σχόλια δεν είναι διαθέσιμα για αυτό το Άρθρο.
© 2004 - 2013, kompoti.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Σχεδιασμός website : QNS

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Αναπαραγωγή Σελίδας: 0.12 Δευτερόλεπτα