, 25 @ 16:43:04 EEST


Με λαμπρτητα τιμθηκε ο Πολιοχος και Προσττης του Κομποτου γιος Γεργιος ο Τροπαιοφρος.

Επκεντρο των λατρευτικν εκδηλσεων αποτλεσε ο ομνυμος  Παλαις Ιερς Νας.

Ο νας κτσθηκε το 1741 απ τον ρχοντα Γεροστθη μσα σε 40 ημρες κατ τον ττε ορισμ της Οθωμανικς υτοκρατορας. Ο νας μσα στο περιορισμνο αυτ χρονικ περιθριο κατασκευστηκε γργορα και μεγαλπρεπα στον διαδεδομνο την εποχ αυτ ρυθμ της τρκλιτης Βασιλικς και αποτελε «ενδιαφρον δεγμα ναοδομας 18ου αι. διασζων και τοιχογραφες αυτς της εποχς», ΦΕΚ 84/5-2-1969 τ. Β (ανακρυξη διατηρητου μνημεου).


Στο νρθηκα του ναο δδαξε ο σοφς δσκαλος ναστσιος Γεροστθης και διδχθηκε τα πρτα γρμματα ο Ιδρυτς και αρχηγς της Φιλικς Εταιρας και ξιο τκνο του Κομποτου, Νικλαος Σκουφς.

Το απγευμα της παραμονς της εορτς προεξρχοντος του Σεβασμιωττου Μητροπολτου μας κ. Ιγνατου Δ τελστηκε η ακολουθα του Μεγλου ρχιερατικο Εσπερινο και στην συνχεια πραγματοποιθηκε μσα σε να μορφο και ηλιλουστο απγευμα η περιφορ της ιερς εικνος του γου Γεωργου (αντγραφο της φορητς εικνος του τμπλου 1743) σε κεντρικος δρμους του Κομποτου.

Λγο μετ τις 8μ.μ. η λιτανεα κατληξε στην κεντρικ πλατεα του Νικολου Σκουφ που γινε η τελετ της αρτοκλασας παρουσα των Πολιτικν, Στρατιωτικν ρχν του Νομο και σε μεγλο πλθος πιστν απ λη την  ευρτερη περιοχ.

Ο Σεβασμιτατος Μητροπολτης μας κ. Ιγντιος στο κρυγμα του συγκινημνος σε λη την διρκεια του μεταξ λλων τνισε την μεγλη χαρ που εορτσαμε το Πσχα και συνεχζουμε να αναπμπουμε προς το Θε δοξολογες και ευχαριστες και να επαναλαμβνουμε τον νικητριο μνο «Χριστς νστη εκ νεκρν θαντω θνατον πατσας και τος εν μνμασι ζων χαρισμενος».
«Χαιρμαστε και με πολλος τρπους εκδηλνουμε την χαρ μας γιατ η ανσταση του Χριστο μας εναι το μεγαλτερο γεγονς της ιστορας μας.
Η νσταση του Χριστο μας εναι μγα γεγονς και μγιστο μυστριο γιατ ο Χριστς μας ως τλειος Θες και τλειος νθρωπος με την ενανθρπιση του, το πθος του, την θυσα του την σταυρικ, τον θνατο, νκησε τον θνατο και δνει σε εμς ζω, την ζω την αθνατη, τσι ο θνατος εναι για εμς να μικρ επεισδιο της ζως, τραγικ μν, συγκλονιστικ μως, δεν εναι το τρμα εναι η αρχ της αινιας ζως κοντ και μαζ με τον αναστημνο Κρι μας Ιησο Χριστ.
πψε προβλλει να παρδειγμα της εκκλησα μας ο γιος Γεργιος ο Τροπαιοφρος.
Πρασαν τσοι αινες και το μνυμ του παραμνει διαχρονικ και μας συγκινε λους μας και ιδιατερα τους νους γιατ Ο Γεργιος κατρθωσε να θυσισει και την δξα και το χρμα και τα αξιματα σε μια πολ νεαρ ηλικα.
Τα θυσαζε λα γιατ η καρδι του αγαποσε τον Χριστ.
δελφο μου,
Και χθς και σμερα και πντοτε η κοινωνα μας στκεται απναντι στο Χριστ προβληματισμνη, διαστρφει την αγα του διδασκαλα, πολεμον την αγα του Εκκλησα, δεν παραδχονται τον Κρι μας σταυρωθντα και αναστντα και λυτρωτ μας και τσι απομακρνονται απ τον Χριστ, οδηγονται στη φθορ, στην αμαρτα, στην πτση την ηθικ που φρνει και λλα δειν μσα στην κοινωνα τα οποα βινουμε και  σμερα. Δειν τα οποα φρνουν τσο πρβλημα στο λα μας που αναστενζει και βρσκεται σε αμφιβολα και λει: τι θα γνει;
μως αγαπητο μου στον νθρωπο της εκκλησας τον χριστιαν, δεν χωρει οτε φβος, οτε απγνωση, οτε απογοτευση γιατ κριος σκοπς της ζως μας εναι το να μπορσουμε να ζσουμε  "εν Χριστ Ιησο".
Τελεινοντας το κρυγμ του ο Σεβασμιτατος απευθνθηκε στους νους: Να μην απογοητεεστε παιδι αλλ σμερα σε αυτ την κοινωνα να παλψετε σκληρ, να μην φοβστε χετε δυνμεις πολλς, η ζω εναι τσο μορφη χει τσο ωραα πργματα να σας προσφρει, να σας χαρον οι γονες σας, να σας χαρομε και εμες».

Την λη οργνωση εχε ο Δμος Νικολου Σκουφ και η Δημοτικ Εντητα Κομποτου με επικεφαλς τον ντιδμαρχο κ. Ευγγελο Μπουραντ, εν τον συντονισμ των εμπλεκομνων ο Πρεδρος του Συλλγου μας ο οποος κατβαλε προσπθεια για να επιτχει ριστο αποτλεσμα.

Τις λατρευτικς εκδηλσεις τμησαν με την παρουσα τους οι: Δμαρχος Νικολου Σκουφ κ. Ευστθιος Γιαννολης, ο ντιδμαρχος Δμου Νικολου Σκουφ κ. Ευγγελος Μπουραντς, η Πρεδρος και τα Μλη του Δημοτικο Συμβουλου, ο ντερος Διοικητς Φρουρς και Διοικητς του ΚΕΝ ρτας νχης(ΠΖ) κ. Δημτριος Βαρλης, Εκπρσωπος του στυνομικο Διευθυντο ρτας κ. Κων/νου Βαρλη (ο οποος απουσαζε λγω υπηρεσιακν του υποχρεσεων), οι υποψφιοι Βουλευτς Γιργος Στλιος, ναστασα Σμου και Γιργος Παπαβασιλεου, πλθος κσμου απ λη την ευρτερη περιοχ.

Ο Σλλογς μας απ την θση αυτ ευχαριστε τους παρακτω:
            Δμαρχο Νικολου Σκουφ, κ. Ευστθιο Γιαννολη.
            ντιδμαρχο Δμου Νικολου Σκουφ, κ. Ευγγελο Μπουραντα.
            Τους κ. Χρστο Κολιολη και Δημτριο Κατσιμπκη,
για την γκαιρη αποστολ των προσκλσεων και τις δαπνες για την φιλαρμονικ και της μικρς δεξισεως των επισμων.
Τον κ. Ιωννη Μσχο για την εγκατσταση της μικροφωνικς εγκατστασης στην κεντρικ πλατεα «αφιλοκερδς».
Τον Δντ του Δημοτικο Σχολεου Κομποτου κ. Μριο Πλακι για την γκαιρη ειδοποηση των μαθητν, και την οργνωση και προετοιμασα τους εκπαιδευτικος κ. Μαρα Ζαχαρκη και Σοφα Μιμηγιννη- Γιαννολη.
Τον Προστμενο του Ι.Ν. γ. Πτρου και Παλου Κομμνου Πρεσβτερο Δημτριο Νικολου για την διθεση στο Σλλογ μας την βση για την μεταφορ της ιερς εικνος του γου Γεωργου.
Τον Προστμενο του Ι. Ν. γ. Παντελεμονος Περνθης για την διθεση των Φοινκων που στλισαν και δωσαν ιδιατερη χρμα στον Παλαι Ιερ Να μας.
Τις Κυρες που ανλαβαν και καθρισαν εσωτερικ και εξωτερικ τον Παλαι μας Ιερ  Να.
Τον κ. Βασλειο Σακελαρου για την αμριστη βοθεια του μη λογιζμενο κπο και χρνο.
Τον αυτοκινητιστ κ. Γεργιο Παπακστα ο οποος ανλαβε το μεγαλτερο μρος της δαπνης για τον στολισμ της Ιερς Εικνος του γου Γεωργου.
Τλος τον πιστ, φιλτιμο και μορφο πλθος που παραβρθηκε και συνερτασε μαζ μας την μνμη του Προστατου και Πολιοχου του Κομποτου γιο Γεργιο.

Το  Δ.Σ.
Ο Πρεδρος
Γαβριλ Χρ. Λεπενιτης

Τα Μλη
Γεργιος Μποττσιος
Σωτριος Μπζας
Κωνσταντνος Σταρου
Ιωννης Τσιρογιννηςwww.kompoti.gr
www.kompoti.gr

URL
www.kompoti.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=272