, 06 @ 23:00:00 EET


Στη θση του αντιπεριφερειρχη

Ξαν υποψφιος για τον δετερο βαθμ αυτοδιοκησης τοι την αιρετ Περιφρεια Ηπερου και επικεφαλς του ψηφοδελτου για το νομ ρτας με τον συνδυασμ του λξανδρου Καχριμνη θα εναι ο νυν αντιπεριφερειρχης ρτας Βασλης Ψαθς, «αν δεν υπρξουν τραγικς αλλαγς που θα ανατρψουν συνολικτερα δεδομνα και καταστσεις στον τομα των αυτοδιοικητικν εκλογν», πως μας ανφερε ο διος.Ο κ. Ψαθς, ως αντιπεριφερειρχης Ηπερου, υπεθυνος του τομα γροτικς νπτυξης, δχθηκε τις ερωτσεις μας για λα τα ζητματα που εντνως απασχολον την πειρο αλλ και την ρτα, σχολιζοντας σα αποκμισε απ την συνντηση το τελευταο διμερο με τον ευρωπαο επτροπο Περιφερειακς νπτυξης κ. Χν, καυτηριζοντας την απφαση επιβολς φρου στα αγροτεμχια, την λλειψη εθνικς πολιτικς για την αγροτικ ανπτυξη, την ανγκη υιοθτησης  απ την κεντρικ εξουσα πρτασης για τη διαχεριση της νας ΚΠ απ την Περιφρεια, αλλ και σα μχρι στιγμς χουν γνει στον τομα προθησης των αγροτικν προντων της Ηπερου, την υπογραφ της αγροδιατροφικης σμπραξης. Μλησε ωστσο για εμπαιγμ απ το υπουργεο Εθνικς μυνας στο ζτημα της λειτουργας μη του στρατοπδου, δλωσε τοιμος να συγκρουστε με την κεντρικ εξουσα για θματα που αφορον την περιοχ.

δικος ο φρος στα αγροτεμχια

Ιδιαιτρως καυστικς εμφανστηκε στην συζτηση που εχαμε μαζ του ο κ. Ψαθς, απναντι στους σχεδιασμος περ φορολγησης των αγροτεμαχων χαρακτηρζοντας απαρδεκτη αυτ την πολιτικ. ταν με την αρμοδιτητ του ως αντιπεριφερειρχη ζητθηκε η ξεκθαρη θση του απναντι στον νομοθετικ σχεδιασμ, ο κ. Ψαθς, απντησε: «Η προσωπικ μου ποψη εναι αυτ που πολλς φορς επικαλονται και οι κυβερνντες τι δεν θα χουμε νους φρους. ρα πρπει να σας πω εξαρχς τι εμαι ενντια σε κθε εδους φρο. υτ εναι η προσωπικ μου πολιτικ ποψη. π κει και πρα ταν η κυβρνηση εναι με το μαχαρι στο λαιμ, καταλαβανετε τι οδηγεται σε εισπρακτικ μτρα και δεν υπρχει το καθαρ μυαλ για τις πιθανς λσεις που δεν θα προκαλσουν δυσφορα στον κσμο. Το νομοσχδιο αυτ πως εναι γνωστ χει προκαλσει μεγλη δυσφορα στον κσμο. Θεωρ τι εναι και δικο κποιοι να δημιουργον να τεχνικ κλμα μεταξ αστικν κτηρων και αγροτικο πληθυσμο! Βλπετε τι προσπαθον να περσουν να μνυμα τι ο αγρτης και ο αγροτικς πληθυσμς παραμνει ανπαφος εν λα καρπνονται απ τα αστικ οικπεδα και συγκεκριμνα απ τα μεγλα αστικ κντρα και ειδικτερα των θηνν. Νομζω τι θλει να κατλληλο χειρισμ τσι στε να μην επιβλλουμε καινοργια χαρτσια. χω μια διαφορετικ προσγγιση των πραγμτων: ν λη αυτ η φασαρα γνεται για 325 εκατομμρια, νομζω τι αν καθσουν τα υπουργεα, ιδως των Οικονομικν, να δουλψουν, μπορον να εισπρξουν αυτ τα χρματα χωρς να επιβλλουν να χαρτσια. Και ειδικτερα να κινηθον στην κατεθυνση της φοροδιαφυγς που συνεχζεται το ατελεωτο και ανελητο αυτ πρτι της φοροδιαφυγς. Μνο και μνο αυτ που εναι να εισπρξουν αρκον για να καλψουν το ποσ αυτ των 325 εκατ. ευρ που υποτθεται τι υπρχει πρβλημα και προσπαθον μσω φρων στα αγροτεμχια να το εισπρξουν».

Στρεβλ το σστημα

«υτ εναι η προσωπικ σας ποψη ως αντιπεριφερειρχη αποτελε και ποψη της Περιφρειας Ηπερου και συνολικ της Περιφερειακς ρχς;» αντιτεναμε. Η απντησ του κ. Ψαθ εναι η εξς: «Και προσωπικ μου ποψη και θση της Περιφρειας Ηπερου τι δεν εμαστε γενικ υπρ του να επιβαρνεται ο κσμος με να χαρτσια. Ειδικ ο αγροτικς κσμος. Και εναι και στα τυφλ πλον λο αυτ, τσι; να στρμμα εδ, να εκε και γενικ δεν ξρει καννας τι γνεται. Η αρχ μας εναι τι δεν μπορον να εφαρμοστον να χαρτσια στον κσμο και ειδικ στον αγροτικ πληθυσμ».

-ναφορικ με το αν και κατ πσο αυτ το νομοσχδιο περ φορολγησης αγροτεμαχων αποτελε «τρικλοποδι» σε αυτ που κατ καιρος πολλο διατενονται αλλ και ο διος ο κ. Ψαθς χει επισημνει, την στροφ της χρας στον πρωτογεν – παραγωγικ τομα για ξοδο απ την κρση, ο διος απντησε: «Εναι στρεβλ το λο σστημα. Και του σχεδιασμο, που βλπετε τι δεν υπρχει νας εθνικς σχεδιασμς για την ανπτυξη του πρωτογεν τομα. Μιλμε γι’ αυτν, το λμε λοι μας, το κατανοομε και λμε τι σως αποτελε να μεγλο της λσης σχετικ με την κρση η αναβωση του πρωτογενος τομα, αλλ συνολικ δεν βλπουμε να εθνικ συγκροτημνο σχδιο στε κποιος που ενδιαφρεται νος να γυρσει και να καλλιεργε το χωρφι του. Υπρχουν μεμονωμνες πρωτοβουλες, υπρχουν οικειοθελς πρωτοβουλες απ φορες πως εναι η Περιφρεια οι διφορες Ενσεις γιατ πραγματικ λοι κατανοομε την ανγκη για στροφ στον πρωτογεν τομα, αλλ να συγκροτημνο εθνικ σχδιο αυτ τη στιγμ δεν υπρχει. Εναι γεγονς αυτ. Και λοι και η ηγεσα του υπουργεου Γεωργας μεταθτει χρονικ την αναβθμιση του πρωτογενος τομα στην να Προγραμματικ περοδο, η οποα πτε θα ξεκινσει με τ μτρα και τι σταθμ, καννας δεν γνωρζει. λλ αυτ τη στιγμ κποιος πως νας νεργος νος που θλει να ξεκινσει απ την θνα και να ρθει στην ρτα να ξεκινσει μια καλλιργεια, δεν υπρχει να σχδιο που να του πει τι πρπει να κνει. Να του δσει να, δυο τρα βματα και να τον στηρξει πνω απ’ λα η Πολιτεα».

Για τον πρωθυπουργ

Στον κ. Ψαθ θσαμε το ερτημα αν νιθει μνος στην προσπθεια να αναπτυχθε ο πρωτογενς τομας, στην πρσφατη συνντευξ του για την εκπομπ «νατροπ» ο πρωθυπουργς ντ. Σαμαρς κανε λγω για δημιουργα «θερμοκηπων ανπτυξης ηλεκτρονικν καινοτμων εταιρειν», ως αντδοτο στην ανεργα των νων με το υψηλ ποσοστ του 60% και καθλου για παραγωγικ τομα, κτι που χει προκαλσει ποικλα και αρνητικ σχλια.

Ο διος λοιπν απντησε πνω σε αυτ: «Δεν κουσα την συνντευξη. Κι εγ τα σχλια τα κουσα. Δεν την κουσα γιατ μουν με τον επτροπο. Κοιτξτε. Μια συνντευξη ενς πρωθυπουργο χει λλες πτυχς, πως και να το κνουμε. Παζουν ρλο λλοι λγοι, επικοινωνιακο, οπτε καταλαβανετε υπρχουν λλα δεδομνα. Να ξρετε μως, φαντζομαι, τι θα εναι γνστης της κατστασης και για την παροσα κατσταση στον πρωτογεν τομα. πλ σας επαναλαμβνω τι σε μια συνντευξη πως καταλαβανετε κι εσες ως δημοσιογρφος, τι δεν εναι πντα η ουσα του θματος αλλ εναι και κποια μηνματα που πρπει να περσουν επικοινωνιακ…».

«Η δικ σας ποψη για το 60% της ανεργας των νων που αφορ σως και σε μεγαλτερο ακμη ποσοστ την πειρο και την ρτα, ποια εναι;» αντιστρψαμε και ο κ. Ψαθς επεσμανε πως η ανεργα εναι πολ μεγαλτερη απ την καταγεγραμμνη, λγοντας: «Εν μετρσουμε την πραγματικ ανεργα να ξρετε τι εναι μεγαλτερη. Υπρχει συγκαλυμμνη ανεργα. Υπρχει και μια προκατληψη της κοινωνας στο να δηλσει κποιος τι εναι νεργος και επομνως προτιμει να κλενεται στο σπτι και να συντηρεται απ τους γονες τους και απ το οικογενειακ του περιβλλον. Νομζω τι εδ και καιρ η ανεργα εναι πολ μεγαλτερη απ την επσημη καταγραφ κι αυτ που δηλνουν ως επσημη. Δεν θα το χαρακτριζα απλ: λλ δαπαννται πρα πολλ ποσ απ το επσημο ευρωπακ ταμεο που υποτθεται τι ασχολεται με την ανεργα και την κατρτιση. Εναι ευκαιρα ενψει της νας προγραμματικς περιδου (νο ΕΣΠ) να διαμορφωθον νοι κανονισμο και να πρει σρκα και οστ, στε ο ευρωπακς προς να συνδεθε με την ανεργα και την απασχληση. Μχρι τρα δαπαννται πολλ λεφτ για καταρτσεις και ξαν καταρτσεις και αποτλεσμα εναι τα χρματα του λληνα και του ευρωπαου πολτη να μην πινουν τπο. Εν γνει ο κατλληλος σχεδιασμς τουλχιστον να συνδσουμε τους πρους με την παραγωγ και την απασχληση».

Πισεις συμφερντων στην να ΚΠ

Με αφορμ την ενημερωτικ ημερδα για την να Κοιν γροτικ Πολιτικ που η ΠΣΕΓΕΣ διοργαννει αριο στα Ιωννινα, ο κ. Ψαθς απαντντας σε σχετικ ερτημα μετφερε την θση της Περιφρειας, την οποα προσφτως κατθεσε και στην συζτηση για την ψφιση της αγροδιατροφικς σμπραξης, σχετικ με την ανγκη σνδεσης της παραγωγς με τις ενισχσεις. Να καταργηθον τα λεγμενα «δικαιματα». υτ λμε εμες. λλ αυτ το πρβλημα εναι ευρωπακ. Υπρχουν ισχυρ συντεχνιακ συμφροντα και σε λλες χρες υπρχουν σοβαρ οικονομικ συμφροντα απ λλες επιχειρσεις του πρωτογεν τομα, που αυτ την κφραση «δικαιματα» η οποα εναι αναχρονιστικ για μνα, την θλουν ακμη και θλουν να παραμενει στους κανονισμος της Ευρωπακς νωσης».

ταν ρωτθηκε αν ξρει τι τχη θα χουν αυτς οι πρoτσεις για αποσνδεση των ενισχσεων και σνδεσ τους με την παραγωγ, στην τελικ κβαση της νας ΚΠ, απντησε: «Συνθως το μεγλο ψρι τρει το μικρ…» και πρσθεσε: «Οι προτσεις μας πντως ταυτζονται με το γενικτερο πλασιο και εκενο της ΠΣΕΓΕΣ, δεν εναι απλ δικ μας θση. Γιατ αυτ το πλασιο ασφαλς και συμφρει την ελληνικ οικονομα, ασφαλς και συμφρει οικονομικ τον λληνα αγρτη αλλ ξρετε τα «δικαιματα» εναι μια κφραση την οποα συντηρον οι Βρυξλλες εδ και χρνια γιατ εναι νας ρος στον οποο σχοινοβατον κι αυτο  διαπραγματευτικ με τις λλες χρες και με τα συμφροντα γενικ του πρωτογεν τομα. λλ επειδ τρα που θα χουμε κι εμες την προεδρεα τρα που διαμορφνονται οι κανονισμο για το πς θα διαχειριστον σε εππεδο Ευρπης τα να χρματα που θα ρθουν, πρπει να πω τι χει ειπωθε και απ τον κ. Χατζηδκη και απ τον πρωθυπουργ και χει ενσωματωθε απ την νωση Περιφερειν στα αιτματ της τι θα πρπει να υπρξει ξεχωριστ πργραμμα αγροτικς ανπτυξης για κθε Περιφρεια. Δηλαδ να υπρξουν 13 ξεχωριστ προγρμματα «λξανδρος Μπαλτατζς». Εναι πιο καλ το υπουργεο να κρατσει τον συντονισμ και τον επιτελικ του ρλο και τη διαχεριση να χουν οι Περιφρειες. Εκε το υπουργεο φρνει αντιρρσεις εν εμες δεν τον κνουμε για καννα λλο λγο παρ μνο γιατ θλουμε επαγγελματες αγρτες».

Περιμνω μχρι να δω τη σμβαση 

Θετικς χαρακτρισε απ την συνντηση με τον κ. Χαν τις ειδσεις που μετφερε ο ευρωπαος επτροπος τι μπανει στην τελικ ευθεα το ζτημα της ναρξης των μεγλων ργων που για την πειρο μεταφρζεται σε ναρξη εργασιν για την ολοκλρωση της Ινιας οδο, καθς επσης και το γεγονς τι σμφωνα με τον διο το ΓΚΠΣ κλεισε χωρς να υπρξει οτε να ευρ ποιν για την Περιφρεια Ηπερου, δηλαδ χωρς να χρειαστε να επιστραφον χρματα ως ποιν για ργα που δεν προχρησαν οτιδποτε λλο. Κτι που ο κ. Ψαθς δλωσε τι το πιστνονται οι νθρωποι που διοικοσαν εκενη την περοδο και στην ποκεντρωμνη και στους φορες του Δημοσου και στους ΟΤ και στις ττε νομαρχες, εν τα εσημα λαβαν και οι νυν αρμδιοι για την πορεα του ΕΣΠ, την απορροφητικτητα και το βαθμ ετοιμτητας που επιδεικνουν.

Σε τι αφορ την εδηση αναφορικ με τις συμφωνες που επιτεχθηκαν για την ναρξη εργασιν στα μεγλα ργα, ο κ. Ψαθς μετφερε τι «Ο δυτικς ξονας αποτελε ξονα ανπτυξης και ευελπιστομε σντομα -αρχς του τους, τλος του τους– να αναπτυχθον κανονικ τα εργοτξια. Υπρχε νας προβληματισμς με το χρηματοοικονομικ μοντλο που επλεξε η κυβρνηση, μως το αποδχθηκαν πως μας εξγησε οι ευρωπαοι, οπτε θα ξεκινσουν τα ργα».

Ωστσο κι επειδ ο διος στο παρελθν εχε μεταφρει τη δυσπιστα του γρω απ τις σχετικς ανακοινσεις, καθτι ταν πολλς αλλ χωρς αντκρισμα, ρωτθηκε «Πειστκατε αυτ τη φορ κ. Ψαθ;» και λβαμε την εξς απντηση: «Θα σας μεταφρω το κλμα και τον προβληματισμ του διου του επιτρπου που στις πρτες συζητσεις πως μας επε, με την πολιτικ ηγεσα και ιδιαιτρως με τον κ. Χατζηδκη, το μοντλο λσης που του ανπτυξε του φνηκε λγο προβληματικ και ταν δσπιστος. τσι πως μας επε το αντιμετπισε με σκεπτικισμ τσο ο διος σο και οι ευρωπαου εταροι, αλλ με την προδο του χρνου τελικ το μοντλο αυτ που ανπτυξε η πολιτικ ηγεσα δρομολογθηκε και πω σε αυτ το μοντλο, που επιλχθηκε με εμπλεκμενες 43 τρπεζες και πολλς εταιρες και απ το εξωτερικ να εμπλκονται τελικ επιλχθηκε και αυτ εφαρμζεται. σφαλς και η δικ μου δυσπιστα παραμνει. ν δε δω τη σμβαση να ψηφζεται στη Βουλ ασφαλς και θα εμαι δσπιστος. υτ εναι ελογο γιατ διαρκς ακομε διφορα αλλ τελικ δεν προχωρνε και χνουμε κι εμες την αξιοπιστα μας. Μπορε και αυτ τη φορ να μικρ τεχνικ πρβλημα να φρει το ργο να δυο μνες πσω. Θλω μως να πιστεω τι λα εναι προς τον καλ δρμο πλον».www.kompoti.gr
www.kompoti.gr

URL
www.kompoti.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=296