" "
, 15 @ 22:45:54 EET


Σε ηλικα 94 χρονν απεβωσε σμερα ο πρην Πρεδρος της Κυπριακς Δημοκρατας, μετ απ την ολιγομερη νοσηλεα του στην κλινικ της Λευκωσας, Ευαγγελστρια.
Ο Γλακος Κληρδης υπρξε εμβληματικ μορφ της κυπριακς πολιτικς σκηνς και του κυπριακο αγνα, συμμετχοντας σε αυτν σε λες τις φσεις του και πντα απ σημανουσες θσεις.
Ο Κληρδης, εκτς της ενεργς συμμετοχς του στο Κυπριακ,δρομολγησε την νταξη της Κπρου στην Ευρωπακ νωση, η οποα τελικ υπογρφηκε το 2003 στην θνα,υπ την προεδρα του Τσσου Παπαδπουλου.


Τα πρτα χρνια της ζως του
Ο γιος του δικηγρου Γιννη Κληρδη, Γλακος, γεννθηκε στη Λευκωσα στις 24 πριλου 1919. 
Το 1939, στην ναρξη του Β Παγκοσμου Πολμου, κατατχθηκε στη Βρετανικ Βασιλικ εροπορα. Το 1942 μετ απ την κατρριψη του αεροπλνου του στη Γερμανα, συνελφθη και παρμεινε αιχμλωτος, μχρι το τλος του πολμου. Οι υπηρεσες που παρεχε στον πλεμο κρθηκαν εξαρετες και διακρθηκαν, ταν με βασιλικ διταγμα το νομ του δημοσιετηκε στο “London Gazette”. Μετ τις σπουδς του στο Παγκπριο Γυμνσιο, συνχισε στο πανεπιστμιο του Λονδνου King College, απ που απκτησε τον ττλο του νομικο. Το 1951 αναγορεθηκε Barrister-at-Law στο Gray's Ιnn. π το 1951 μχρι το 1960 σκησε το επγγελμα του δικηγρου στην Κπρο. 
Ο αγωνιστς 
Στη διρκεια του απελευθερωτικο αγνα απ τους γγλους υπηρτησε στην Ε.Ο.Κ.., με το ψευδνυμο “Υπερεδης” Υπερασπιζμενος τους συλληφθντες, απ τους Βρετανος, αγωνιστς της οργνωσης. Παρλληλα ετομασε και παρουσασε στην Ελληνικ κυβρνηση και στην Επιτροπ νθρωπνων Δικαιωμτων του Συμβουλου της Ευρπης, φκελο για τις περιπτσεις παραβασης των νθρωπνων Δικαιωμτων απ τους γγλους.
Ο Γλακος Κληρδης στην πολιτικ
Το 1959 πρε μρος στη δισκεψη του Λονδνου και κατ τη μεταβατικ περοδο, μεταξ αποικιακς διακυβρνησης και ανεξαρτησας (1959-1960) διετλεσε υπουργς Δικαιοσνης. Παρλληλα υπρξε αρχηγς της Ελληνικς Κυπριακς ντιπροσωπεας, στη Μικτ Επιτροπ και το Σνταγμα. Τον Ιολιο του 1960 εξελγη μλος και στη συνχεια Πρεδρος της Βουλς των ντιπροσπων της Κυπριακς Δημοκρατας. Στη θση αυτ παρμεινε μχρι τον Ιολιο του 1976. 
Δεν ταν λγες οι περιπτσεις που εξετλεσε καθκοντα του Προδρου της Κυπριακς Δημοκρατας, ως αναπληρωτς του Προδρου Μακαρου, κατ τις απουσες του δετερου στο εξωτερικ. Τον Ιανουριο του 1964 ανλαβε την αρχηγα της Ελληνικς Κυπριακς ντιπροσωπεας, που συγκλθηκε στο Λονδνο, για να μελετσει το Κυπριακ πρβλημα. Στις 23 Ιουλου 1974, την τραγικ ημρα του πραξικοπματος και της τουρκικς εισβολς, ανλαβε προσωριν καθκοντα Προδρου της Κυπριακς Δημοκρατας, πως ριζε σχετικ διταγμα του Συντγματος. υτ τα καθκοντα τα σκησε μχρι τις 7 Δεκεμβρου 1974, οπτε και επστρεψε ο Πρεδρος της Κυπριακς Δημοκρατας, ρχιεπσκοπος Μακριος, ο οποος εχε εξοριστε στις 16 Ιουλου 1974. Ο Γλακος Κληρδης ττε δχτηκε τις ευχαριστες τσο απ τον διο τον Μακριο, σο και απ τη Βουλ των ντιπροσπων, για το ργο που επιτλεσε την περοδο αυτ. Το Φεβρουριο του 1969 ιδρει το Ενιαο Κμμα. Το Μιο του 1976 δρυσε το Δημοκρατικ Συναγερμ, αποτελομενο απ επλεκτα μλη του Ενιαου Κμματος, της Προοδευτικς Παρταξης και του Δημοκρατικο Εθνικο Κμματος. Στο μεταξ, το 1968 εχε ορισθε εκπρσωπος της ελληνοκυπριακς πλευρς στις διακοινοτικς συνομιλες. Μχρι τον πρλιο του 1976, απ τη θση αυτ, διεξγαγε συνομιλες με τον Ραοφ Ντενκτς. Ο Γλακος Κληρδης εκπροσπησε αρκετς φορς την Κπρο στο Συμβολιο σφαλεας των Ηνωμνων Εθνν, κατ τις συζητσεις για το Κυπριακ. Στις βουλευτικς εκλογς των ετν 1981, 1985 και 1991 εξελγη βουλευτς Λευκωσας, ως επικεφαλς του συνδυασμο του Δημοκρατικο Συναγερμο. 
Στη Βουλ των ντιπροσπων, ως Πρεδρος του κμματος, ηγθηκε της κοινοβουλευτικς ομδας του Δημοκρατικο Συναγερμο μχρι της εκλογς του ως Προδρου της Κυπριακς Δημοκρατας στις 14 Φεβρουαρου 1993. Μετ την εκλογ του ως Πρεδρος της Κυπριακς Δημοκρατας του απονεμθηκαν απ τον Πρεδρο της Ελληνικς Δημοκρατας Κωνσταντνο Καραμανλ τα Δισημα του Μεγαλσταυρου του Τγματος του Σωτρος. Ο Γλακος Κληρδης επανεξελγη Πρεδρος της Κυπριακς Δημοκρατας στις 15 Φεβρουαρου 1998.
Σχδιο νν
Ο Γλακος Κληρδης υπρξε εξ αρχς υποστηρικτς του Σχεδου νν. Υπερασπστηκε την αποχ του, την οποα ασπστηκε και ο σημερινς Πρεδρος της Κυπριακς Δημοκρατας, Νκος ναστασιδης. (Παρ την σθεναρ υπερσπιση του "ΟΧΙ" απ την κομματικ βση του ΔΗΣΥ, στριξε τον ττε πρεδρο του κμματος και νυν Πρεδρο της Κυπριακς Δημοκρατας Νκο ναστασιδη και την αποδοχ του σχεδου , μη φοβομενος να αναλβει το πολιτικ κστος. ) το κμμα το οποο και οι δο υπηρετοσαν και υπ την αρχηγα του οποου διετλεσαν και Πρεδροι της Κυπριακς Δημοκρατας.
“Ο μεγλος κνδυνος μως”, εχε πει ττε ο Γλακος Κληρδης, “εναι η οριστικ διχοτμηση της Κπρου που θα επλθει με την αναμενμενη αναγνριση τ/κ κρτους απ διφορες χρες, σε περπτωση που επικρατσει το «χι» κατ την καταμτρηση των ψφων στο δημοψφισμα που θα πραγματοποιηθε στην ε/κ πλευρ.
Κινδυνεουμε να μενουμε στην Ευρωπακ νωση με εξωτερικ σνορα τις διαχωριστικς γραμμς, εν δεν λυθε το Κυπριακ, η Ενωμνη Ευρπη θα κνει διαβουλεσεις με την τ/κ πλευρ και θα δσει και οικονομικ αλλ και πολιτικ υπσταση.
Υπρχουν επσης κνδυνοι εν δεν επιτευχθε τρα λση του Κυπριακο, να αποχωρσουν οι ειρηνευτικς δυνμεις του ΟΗΕ, εν ταυτχρονα θα επλθει «εμπδωση των τετελεσμνων και τελεσδικα πλον η αναγνριση δο κρατν”. “Προτιμ να αποδημσω εις Κριον παρ να δω αυτ το τλος των αγνων του κυπριακο Ελληνισμο” εχε πει υπερασπιζμενος τη θση του.
Οι διακρσεις 
π το 1961 μχρι το 1963 διατλεσε πρεδρος του Κυπριακο Ερυθρο Σταυρο και για τις εξαρετες υπηρεσες του, του απονεμθηκε τιμητικ δικριση, εν ανακηρχθηκε ισβιο μλος.
Με την γκριση της υτο γιτητας του Ππα Ιωννη του 23ου του απονεμθηκε το Χρυσ Μετλλιο της Τξης του γου Τφου ως αναγνριση των υπηρεσιν που εχε προσφρει και της κατανησης που εχε δεξει ως ρχηγς της Ελληνοκυπριακς αντιπροσωπεας στη Μικτ Επιτροπ για το Σνταγμα της Κυπριακς Δημοκρατας σχετικ με τη θρησκευτικ μειοντητα των Ρωμαιοκαθολικν (Λατνων) της Κπρου. χει δημοσιεσει το βιβλο "Η Κατθεση μου" σε τσσερις τμους, καθς και το βιβλο "Ντοκουμντα μιας Εποχς 1993 - 2003". ταν νυμφευμνος με τη Λλα-Ειρνη, η οποα απεβωσε το 2007. Η κρη τους, την Κατη Κληρδου, η οποα εναι μλος του πολιτικο γραφεου του Δημοκρατικο Συναγερμο και διατλεσε για χρνια Βουλευτς. Ο Γλακος Κληρδης υπρξε ο μα απ τις τελευταες σημανουσες προσωπικτητες μορφς που συνδονται με την ιστορικ δρυση του νεοσστατου Κυπριακο κρτους και απ τους λγους Πρεδρους της Κυπριακς Δημοκρατας που φησαν πσω τους συγγραφικ ργο ιστορικς σημασας. 


www.kompoti.gr
www.kompoti.gr

URL
www.kompoti.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=299