, 28 @ 13:57:36 EEST


ρθρο του ριστεδη Σχισμνου, συνταξιοχου Διδασκλου, με θμα: "Κπραινα. Το προπολεμικ επνειο της ρτας αποτελε ελκυστικ χρο ρμβης κι μπνευσης" που δημοσιεθηκε στη Μηνιαα Επιθερηση Ενημρωσης και Προβολς Ηπειρωτικν Θεμτων "πειρος Χρα" στο τεχος 85, Φεβρουριος 2007.

Τοποθεσα: Η γραφικ Κπραινα φωλιζει στον πανμορφο ομνυμο ρμο, ανατολικ των εκβολν του ποταμο Βωβο, διαμορφωτ και καλλιτεχνικο διακοσμητ της περιοχς, στα νοτιοδυτικ της χρυσαφνιας λιμνοθλασσας του γρλου, δυτικτερα του ζαφειρνιου Μενιδου, σε απκεντρη τοποθεσα που απχει περπου ξι χιλιμετρα ντια της εθνικς οδο ρτας – Μενιδου.


 -  -
Λγα εντυπωσιακ αναπαλαιωμνα κτρια, απομεινρια δξας και μεγαλεου ανθηρτατων εποχν πριν απ το β παγκσμιο πλεμο, τα οποα εξυπηρετοσαν τις διαμετακομιστικς ανγκες του νομο ρτας (τελωνεο, αποθκες, υδατοδεξαμεν, ξενοδοχεο και μικρο χροι διαφρων υπηρεσιν), βρσκονται στριμωγμνα σε μια γλωσσμορφη κταση ξηρς μκους 2 χιλιομτρων και πλτους 100 μτρων. Μπροστ απ τα μεγαλοπρεπ διροφα κτρια εδραινεται μια καλασθητη και ταιριαστ παραδοσιακ ψαροταβρνα, στην οποα μπορε κανες ν’ απολασει τις νστιμες λιχουδις των λαχταριστν ψαριν του μβρακικο. να καλοφτιαγμνο κισκι σε μικρ απσταση απ τα κτρια φιλοξενε τους επισκπτες που επιθυμον να απολασουν την κοντιν ομορφι της περιοχς, τη μαγεα της απεραντοσνης του μβρακικο την ξμακρη αισθητικ απλαυση του καταπρσινου δασωμνου Μακρυνρους και τη γιορτ των γκριζχρωμων ακαρνανικν βουνν.

κμη το γραφικ κισκι προσφρεται για να απολασει κανες το ναζιρικο κυκλικ πταγμα των αναρθμητων φανταχτερν πουλιν απ το μεγλο ξεννα της λιμνοθλασσας στις φιλξενες ρηχνερες ακτς για περπατο στα λασποτπια, μετ επσκεψη στα εστιατρια της πρασινογλαζης κοτης του ποταμο βωβο και ξαν επιστροφ με χαρομενους κελαηδισμος και ρεμους κρωγμος στους κοιτνες της λιμνοθλασσας του γρλου.

Η θα κποιων κοντινν ερειπωμνων κτιρων πιστοποιε την  εγκατλειψη της περιοχς απ τους παλιος κατοκους, αναπμπει μελαγχολα και προοιωνζει απαισιδοξη προοπτικ. Τα εγκαταλειμμνα και σκουριασμνα βαγοντα, οι φθαρμνες ργες, οι ερειπωμνες αποβθρες και τα λιγοστ απομεινρια του μικρο λιμανιο ανακαλον στη μνμη μορφες νοσταλγικς σκηνς απ την λλοτε πλοσια πολιτιστικ ζω της περιοχς και προκαλον ψυχικ πνο. να ανακτεμα πολλν κι ντονων συναισθημτων, να μεγμα απ σπνια αισθητικ μαγεα και λιγοστ ψυχικ πνο δημιουργε η θα της ηλιχαρης περιοχς της Κπραινας.

Τη βορειοδυτικ πλευρ της την περιζνει ο δωροφρτης της περιοχς Βωβς ποταμς, ο οποος  μορφοποησε, εδ και χιλιδες χρνια, την περιοχ, την καλλπισε με εξασιας γραφικτητας δελτακος σχηματισμος, την υδροδοτε με γλυκ νερ και της προσαυξνει την πλοσια χλωρδα και φανταχτερ πανδα. Νοτιοανατολικ την αγκαλιζει η τρυφερ αγκαλι του γαληνεμνου μβρακικο κλπου, ο οποος τη νανουρζει αδικοπα με τον ρεμο παφλασμ των σιγανομουρμοριστων κυμτων, τη μυρνει με την ανκατη απ φκια και ιδιο οσμ της αρας του, τη δροσζει με το νοτιοδυτικ ανασασμ του και την ευεργετε με τα πλοσια ιχθυαλιεματ του. π τα βορειοανατολικ της ρια τη συνδρμει με λες τις δωροπαροχς της η πλοσια και πανμορφη λιμνοθλασσα του γρλου και με τη φυσικτατη λουρονησδα της, η οποα τη διαχωρζει απ το κριο σμα της θλασσας του κλπου και τη συνδει με το προκομμνο Μενδι.

Η κατασκευ, τον τελευταο χρνο, του γραφικο ξλινου διαδρμου, που στηρχτηκε στο σμα της λουρονησδας, διευκλυνε την επικοινωνα της με το Μενδι και αξησε την παρουσα πολλν επισκεπτν, ερευνητν, φυσιοδιφν και διγραψε ευοωνο το μλλον της Κπραινας. Η επαφ της, βορειοδυτικ, με τον εφορο κμπο της ρτας της δνει τη δυναττητα οικονομικς στριξης και προοπτικ ανκαμψης.

Η στγαση και η λειτουργα του Κντρου Περιβαλλοντικς Εκπαδευσης του νομο ρτας στα καλασθητα και ευρχωρα αναπαλαιωμνα κτρια του τελωνεου, αποτελε ξεχωριστ προπθεση αναθρμανσης και αναζωογνησης της περιοχς. Οι βσεις και οι προποθσεις λειτουργας του Κντρου Περιβαλλοντικς γωγς εναι ριστες και μαζ με τη λειτουργα πλοσιων και καλ οργανωμνων μουσεων με πλοσια εκθματα της μβιας ζως του μβρακικο κλπου, αποτελον εγγηση για την ανκαμψη της γραφικς και ιστορικς Κπραινας. Στα καλ οργανωμνα μουσεα του Κντρου Περιβαλλοντικς Εκπαδευσης της Κπραινας συμπεριλαμβνεται και το μουσεο της κατοικας του φαροφλακα που στεγζεται και λειτουργε στο γραφικ φρο της Κπραινας και εναι εδραιωμνος στο ακρωτρι της γλωσσμορφης ξηρς προς το μρος του μβρακικο Κλπου.        

Ονομασα
: Η ονομασα «Κπραινα Κπρενα», σμφωνα με την ποψη του Γιννη Τσοτσινου, δικηγρου και συγγραφα, οφελεται στο λευκ επστρωμα αλατιο: «…γιατ η λξη Κπραινα εναι ξενικ και απαντιται σε λα τα σερβοελληνικ λεξικ, παλαι και νετερα και σημανει κτι αραχνοφαντο, κλυμμα, ππλο. Η Κπραινα και η αμμδης περιοχ της καλυπτταν με στρμα αλατιο και ταν κατλευκη, σαν να σκεπαζταν με ππλο». Σμφωνα μως με την ποψη της ομδας συγγραφων του βιβλου με ττλο: «Κομπτι, η γεντειρα του Σκουφ και του Γεροστθη» οφελεται στην πολλ κοπρι που σριαζαν εκε τα πολλ βοδογλαδα των Κομποταων, οι οποοι στβλιζαν τα ζα τους στην περιοχ αυτ. Εναι δε γνωστ τι η Κπραινα ανκει στο Δμο Κομποτου και η περιοχ της απ παλι χρνια συγκαταλεγταν στην εδαφικ κταση του Κομποτου.

Ιστορικ αναδρομ
: Το τοπωνμιο Κπραινα το απαντμε στις αρχς του 14ου μ.Χ. αινα μνημονετηκε για πρτη φορ το τος 1304, ταν ο Προβηγκιανς ιππτης Ραμονδος και ο Ιωννης, κμης της Κεφαλληνας  «κατχθησαν» στο λιμνι της Κπραινας, για να πολεμσουν «…την Παλαιολογνα του Δεσποττου της Ηπερου…». ρχισε ν’ αποκτει ζωτικ σημασα στερα απ την απελευθρωση της ρτας το 1881. Η Κπραινα παιξε το ρλο σταθμο μεταφορν και επικοινωνας. κμα, σαν παραθαλσσιο μρος, παρουσαζε και κποια κοσμικ ζω, κατ τις διακοπς. Διανοχτηκε και χαλικοστρθηκε καρδρομος απ Ζοτου – Κπραινας. γιναν τελωνειακς εγκαταστσεις, αποβθρα, γραφεα πρακτρων και λιμενεργατν Κομποταων. γινε καφενεο, εστιατριο, ξενοδοχεο και εγκαταστθηκε στυνομικς σταθμς. Τα πλοα που αγκυροβολοσαν στο λιμνι ταν το «Πτρος» και το «Παλαρος». διναν πολλ δουλει και δημιουργοσαν κνηση και ζω στους Κομποταους, που ταν κτοικοι του λιμανιο. Μχρι το 1940, το λιμνι σφυζε απ οικονομικ και εμπορικ κνηση. Μετ μως το Β’ παγκσμιο πλεμο τα πργματα λλαξαν» τονζουν οι συγγραφες του βιβλου με ττλο: «Το Κομπτι, η γεντειρα του Σκουφ και του Γεροστθη», σελ. 164-165.

Ο Γιννης Τσοτσινος, δικηγρος και ιστορικς συγγραφας μας παρχει την παρακτω πληροφορα για την Κπραινα: «Υποστηρζεται λοιπν πως στο μυχ του μβρακικο Κλπου κατασεκασαν οι Δωριες, που κατβηκαν απ την Πνδο, το στλο τους – σως μνο μα ομδα των, οι Υλλες – και απ κει ξεκνησαν για την Πελοπννησο και την Κρτη. Στο μυχ του κλπου βρσκονται η σημεριν Κπραινα και το σημεριν Μενδι, θσεις πλησιστερες προς τις περιοχς της ρτας, απ’ που προμηθεονταν την κατλληλη ξυλεα για τα πλοα (πως στερα απ αινες προμηθεονταν απ το λιμνι της Κπραινας οι Γλλοι την ξυλεα για τον πολεμικ τους στλο). Την ποψη για την κατασκευ του στλου των Δωριων στο μυχ του μβρακικο τη βρσκουμε σε κεμενα του Franz Miltner “Die Dorische Wanderung” (Clio, 27, 1934, σελ. 54-58) κ.α. «Περιοδικ Σκουφς» τ. 85, σελ. 49-52.

Ο μεγλος σκηνοθτης και θεατρικς συγγραφας Ντνος Δημπουλος, που γρισε αξιολογτατα ργα στην Κπραινα, μας περιγρφει σκηνς απ την κνηση του λιμανιο της Κπραινας αρκετ ζωηρς κι εντυπωσιακς. «Το εμπριο και η συγκοινωνα γινταν με τα βαπρια. τσι τρεις φορς τη βδομδα φτανε στο Κοχλι (Κπραινα) το βαπρι απ τον Πειραι και γινταν ττε χαλασμς στην προκυμαα. Οι βαρκρηδες μπαναν στις μεγλες τους βρκες, που ταν φορτωμνες πατες με πατ σε με επιβτες για Πρβεζα, Λευκδα και Πειραι, κι βγαιναν ανοιχτ να βρονε το βαπρι που εχε αγκυροβολσει κπως μακρι, γιατ δεν μποροσε να πλευρσει στο μλο – το λιμανκι ταν ρηχ βλπεις. Δπλα στους βαρκρηδες, οι μαουνιρηδες βαζαν τα δυνατ τους κι αυτο να φτσουν γργορα στο βαπρι, μα οι μαονες πγαιναν αργ, γιατ ταν παραφορτωμνες. Την δια στιγμ οι χαμληδες στο μλο σερναν τα βαγοντα τους πνω στις ργες να προλβουν τα εμπορεματα για την αποθκη του τελωνεου, εν πιο κει, στο χωματδρομο, τα κρα κι οι σοστες περμεναν στη σειρ να φορτσουν. Και τα ζεμνα λογα κοναγαν πρα δθε την ουρ τους να διξουν τις αλογμυγες. Κι ταν κσμος πολς μαζεμνος στο μλο, λλος ν’ αποχαιρετσει τους δικος του, που φεγαν, κι λλος να καλωσορσει σους ρχονταν. Και φναζαν οι χαμληδες, καθς σπρχνανε τα βαγοντα» Περιοδικ Σκουφς, τχ. 72-73, τμος Η, 1978, σελ. 3.

Η Κπραινα το τος 1927, με Διταγμα (ΦΕΚ 76/1-4-1927), μετονομστηκε σε λυκ απ τη μεγλη παραγωγ και το εμπριο του αλατιο της, αλλ η ονομασα αυτ δεν επικρτησε, γργορα αποβλθηκε και παρμεινε η ονομασα «Κπραινα».


www.kompoti.gr
www.kompoti.gr

URL
www.kompoti.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=90