Επιλογές 
Αρχική Σελίδα

Forum Πολιτών

Top 10
Αρχείο Ιστοριών
Ψηφοφορίες

Ανακτήσεις
Σύνδεσμοι

Συστήστε Μας
Επικοινωνία


Μενού Χρήστη 

Ποιός είναι Online 
Υπάρχουν επί του παρόντος 86 Επισκέπτης(ες) και 1 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

Login 
Παρωνύμιο

Συνθηματικό

Δεν έχετε ακόμα Λογαριασμό; Μπορείτε να ανοίξτε ένα. Ως εγγεγραμμένος έχετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως διαχείριση θεμάτων, διαμόρφωση παρατηρήσεων και καταχώρηση παρατηρήσεων με τ'όνομα σας.

Αναζήτηση Νέα μέσω RSS 
Όλα τα νέα
Νέα του Δήμου
Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Χρήσιμα Links Παλιά ¶ρθρα 
Παρασκευή, Μάιος 30
· Προκήρυξη για την κατάταξη Δοκίμων Υπαξ/κών στο Λιμενικό Σώμα
· Σε λειτουργία οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας στην Εγνατία Οδό
Πέμπτη, Μάιος 15
· Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης στον Ευεργέτη του Έθνους Κων. Γεροστάθη
Τρίτη, Μάιος 13
· Διοργάνωση ημερίδας στo Κ.Π.Ε. Αράχθου ¶ρτας
Τετάρτη, Απρίλιος 30
· Εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του μεγάλου Φιλικού και Ευεργέτου Κων. Γεροστάθη
Παρασκευή, Μάρτιος 28
·
Σάββατο, Μάρτιος 08
· "Αιτήσεις στα προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων"
· "Πρόσκληση"
· "Επείγουσα Ανακοίνωση"
Παρασκευή, Φεβρουάριος 21
· "Δελτίο Τύπου"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 19
· "Ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τα 3 έτη δημιουργικής πορείας"
· "Υλοποίηση του Έργου GRETA από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 12
· "Συνάντηση της Β. Ευταξά με το Δήμαρχο Ν. Σκουφά"
Δευτέρα, Φεβρουάριος 03
· "Στήνουν τα μπλόκα τους σήμερα οι αγρότες"
· "Νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά"
· "Η Όλγα Γεροβασίλη υποψήφια στην Περιφέρεια Ηπείρου"
· "Εκτός οι ετεροδημότες από τις ευρωεκλογές"
Κυριακή, Ιανουάριος 26
· ΕΚΤΑΚΤΟ: Σεισμική δόνηση 5,7 στην Κεφαλλονιά
Σάββατο, Ιανουάριος 25
· AΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΜΠΟΤΑΙΩΝ: Γενική Συνέλευση
· ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Ξεκίνησαν τα Έργα
· ΣΔΟΕ: "Λαβράκι στην Ήπειρο"
Παρασκευή, Ιανουάριος 24
· ΕΚΤΑΚΤΟ: "Ραγδαία επιδείνωση του καιρού"
· ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για τις Δημοτικές-Περιφερειακές Εκλογές"
· "Δημοπρατήσεις έργων στις Π.Ε. ¶ρτας"
· "Εξευτελιστική τιμή για τα πορτοκάλια της ¶ρτας"
· "Έλεγχος πτυχίων και πιστοποιητικών για τους εκπαιδευτικούς"
· ΑΡΤΑ: "Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες για κλοπή χρυσών κοσμημάτων από σπίτι"
Κυριακή, Δεκέμβριος 29
· Ευχές
Παρασκευή, Δεκέμβριος 13
· Στα Καλάβρυτα ο Δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης
Παρασκευή, Νοέμβριος 22
· Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου

Παλαιότερα Αρθρα

 Το ΟΣΔΕ και η ιστορία του

Νέα ΣυλλόγουΣύμφωνα με τον κανονισμό 1593/2000 του Ερωπαϊκού Συμβουλίου, που τροποποίησε τον κανονισμό 3508/1992 για τη θέσπιση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) εισάγονται οι παρακάτω καινοτομίες και υποχρεώσεις για τα Κράτη-Μέλη:
1. Κάθε κράτος-μέλος οφείλει στα πλαίσια του ΟΣΔΕ να δημιουργήσει ένα Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS) με βάση τις ορθοφωτογραφίες και τεχνικές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).
2. Αυτό το σύsτημα αναγνώρισης πρέπει να είναι λειτουργικό από 1/1/2005.
Το LPIS είναι στην ουσία ένα είδος αγροτικού κτηματολογίου που δίνει μεγάλη σημασία σ’ αυτόν που εκμεταλλεύεται τα αγροτεμάχια που είναι και ο δικαιούχος της ενίσχυσης παρά στον ιδιοκτήτη αυτών.

Η δημιουργία του LPIS άρχισε βαθμηδόν από το 2002 πιλοτικά στο Ν. Τρικάλων, το 2003 εφαρμόστηκε σ’ ένα μεγάλο αριθμό Νομών με στόχο, το 2004, να έχει καθολική εφαρμογή, ώστε από 1/1/2005 να είναι λειτουργικό το σύστημα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έχει επισημάνει επανειλημμένως στη χώρα μας ότι το σύστημα εντοπισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν λειτουργεί με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αμφιβολίες αν οι κοινοτικές επιδοτήσεις καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους.

Έτσι, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2009, ο εντοπισμός, η κωδικοποίηση και η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων στο Η/Υ, για πρώτη χρονιά φέτος θα πραγματοποιείται από τα συνεργεία των ΕΑΣ (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), με βάση το νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο που διέθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις ΕΑΣ με τη χρήση συγκεκριμένου
GIS λογισμικού που εγκατέστησε στους τοπικούς servers των ΕΑΣ.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2009 είχε αναπτυχθεί αυτή η εφαρμογή της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων με στόχο τη δημιουργία ενός νέου αξιόπιστου Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών που περιλαμβάνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα τα συνδεόμενα με την ενιαία ενίσχυση. Αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό της θέσης των αγροτεμαχίων ή των σταυλικών εγκαταστάσεων και για τη διεξαγωγή όλων των απαραίτητων ελέγχων, όπως ορίζεται στην Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

Πρόκειται για τις συνηθισμένες αιτήσεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων που υποβάλλουν κάθε χρόνο οι συνδημότες μας στο συνεργείο της Ένωσης που μας επισκέπτεται στην αίθουσα του Δημαρχείου. Μόνο που φέτος η ΕΑΣΑΦ (η Ένωση της ¶ρτας) δεν έκανε ταυτοχρόνως με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και καλούνται μόλις τώρα (Δεκέμβριο 2009) έως και τον Ιανουάριο 2010 για την ψηφιοποίηση οι συνδημότες μας παραγωγοί δικαιούχοι των επιδοτήσεων για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. απαίτησε από τη χώρα μας να έχει ψηφιοποιηθεί το 70% τουλάχιστον με την κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ στα τέλη Μαΐου του 2009.

Έτσι στην περίπτωση που η χώρα μας δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες του ΟΣΔΕ (ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων) μέχρι το τέλος του χρόνου, πράγμα αδύνατο όπως δήλωσε και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, τότε όχι μόνο απειλείται με πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ (το 20% των κοινοτικών επιδοτήσεων), αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να μην καταβληθούν οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.

Αλλά γιατί τόσο μεγάλη καθυστέρηση κι από το 2005 φτάσαμε στο 2009 και ψηφιοποίηση δεν έγινε;

Από το Φεβρουάριο του 2007 η εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, η οποία εμπίπτει στη εποπτική ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για το έργο της ψηφιοποίησης των ορθοφωτοχαρτών από δορυφορικές εικόνες με αποτέλεσμα το έργο να ανατεθεί με σημαντική καθυστέρηση το καλοκαίρι του 2008. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησε υποψήφια του διαγωνισμού εταιρεία, λόγω της αντίθετης με τις προβλέψεις της νομοθεσίας σύνθεσης της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης, κατακύρωσης, παρακολούθησης και παραλαβής του διαγωνισμού, καθώς στην εν λόγω επιτροπή συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. της Αγρογή ΑΕ. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη δεν μπορεί ένα πρόσωπο να έχει γνωμοδοτική ιδιότητα σε έναν διαγωνισμό και ταυτοχρόνως να αποφασίζει για τις γνωμοδοτήσεις του εαυτού του.

Τελικά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) αποφάσισε ότι, για λόγους οικονομίας και μείωσης του κόστους προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αγροτικών γαιών της χώρας, θα ληφθούν οι Ορθοφωτοχάρτες από την εταιρεία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ στο πλαίσιο κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου και βάσει Προγραμματικής συμφωνίας των δύο μερών για ανταλλαγή δεδομένων και κοινών διαδικασιών.

Μήπως σας θυμίζει κάτι ;;;; Είχαμε πάρει μια γεύση από τη σύσταση Ελαιοκομικού Μητρώου του Δήμου μας και συγκεκριμένα από τα αποσπάσματα κενών ορθοφωτοχαρτών των ελαιοτεμαχίων το Δεκέμβρη του 2003.

Όχι δεν κάνουμε λάθος………. Έτσι ακριβώς έγινε και με τη σύσταση του Ελαιοκομικού Μητρώου - έργου του οποίου η ανάθεση έγινε και πληρώθηκε από την Ε.Ε. δύο και τρείς φορές με αποτέλεσμα να το αναλάβει τελικά το Υπ.Α.Α.Τ που, λόγω της όλης καθυστέρησης αλλά και για λόγους οικονομίας και μείωσης κόστους δεν πραγματοποιήθηκε ή μάλλον σε πολύ μικρό ποσοστό η ορθοφωτογράφηση των αγροτεμαχίων σύμφωνα με τις προδιαγραφές που όριζε η ΕΕ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων) επιρρίπτει τις ευθύνες στις ΕΑΣ (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) για το ανύπαρκτο έως πολύ χαμηλό (0-3%) ποσοστό ταυτοποίησης και ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, γεγονός που όπως προαναφέραμε θέτει σε κίνδυνο την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες. Για το λόγο αυτό ζητά από τις Ενώσεις την επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης των αγροτεμαχίων, που αναφέρονται στις αιτήσεις των αγροτών για την ενεργοποίηση ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (δηλώσεις ΟΣΔΕ), με το Σύστημα Ψηφιοποίησης Αγροτεμαχίων (
GIS). Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ξενοφών Βεργίνης σε επιστολή του αναφέρει ότι πολλές Ενώσεις δεν άρχισαν έγκαιρα τις σχετικές εργασίες ή τα μέσα που χρησιμοποιούν (το ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός) δεν είναι επαρκή και κατάλληλα.

Όσον αφορά τη δική μας Ένωση στη ¶ρτα για το τι γίνεται αυτές τις ημέρες δεν περιγράφεται καθώς συνωστίζονται οι συνδημότες μας από το πρωΐ έως το μεσημέρι για να πάρουν σειρά.

Εκτός απ’ αυτό προέκυψε και άλλο πρόβλημα σχετικά με τη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων.

Πολλά από τα αγροτεμάχια των συνδημοτών μας δεν εμπίπτουν στην περιοχή της ευθύνης της ΕΑΣΑΦ αλλά ανήκουν γεωχωρικά στο Ν. Αιτ/νίας και συνεπώς στην περιοχή αρμοδιότητας της Ένωσης Αγρινίου. Όσοι ενημερώθηκαν από την Ένωση της ¶ρτας για την ύπαρξη αγροτεμαχίων που εμπίπτουν στην Ένωση Αγρινίου πρέπει μόνο για πρώτη φορά να μεταβούν στο Αγρίνιο για την καταχώρηση της αίτησης.
Ευελπιστούμε τελικά να πετύχει η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, να ψηφιοποιηθούν τουλάχιστον στο απαραίτητο ποσοστό του 70% και να μη χάσουν την επιδότηση οι δικαιούχοι συνδημότες μας, ένα βοήθημα γι αυτούς στις μέρες των Χριστουγέννων.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με υγεία.

ΝΑΚΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΟΣ 
Σύνδεσμοι 
· Περισσότερα για Νέα Συλλόγου
· Νέα admin


Πιο δημοφιλής είδηση για Νέα Συλλόγου:
Εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του μεγάλου Φιλικού και Ευεργέτου Κων. Γεροστάθη


Αξιολόγιση 
Μέσος όρος Αξιολογήσεων: 4.6
Αριθμός Ψήφων: 5


Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο στην αξιολόγιση του άρθρου:

Τέλειο
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό


Επιλογές 

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Συσχετιζόμενα Θέματα

Νέα Συλλόγου

Λυπούμεθα, Σχόλια δεν είναι διαθέσιμα για αυτό το ¶ρθρο.
© 2004 - 2013, kompoti.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Σχεδιασμός website : QNS

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Αναπαραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα