Σύλλογος Φίλων Παλαιάς Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Κομποτίου
Ημερομηνία Τρίτη, Απρίλιος 10 @ 15:02:19 EEST
Θέμα Νέα Συλλόγου


Με την υπ΄αριθμ. 15/2012 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά έγινε η παραχώρηση της ιστοσελίδας του πρώην Δήμου Κομποτίου στο «Σύλλογο Φίλων Παλαιάς Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Κομποτίου».

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του
site θα παραμείνει ως έχει, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και το blog του Συλλόγου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gerostathis.blogspot.com.


O «Σύλλογος Φίλων Παλαιάς Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου» ιδρύθηκε το έτος 2000 ο οποίος σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς και την Ενορία έχει σκοπό την διάσωση, την ανακαίνιση και την προβολή του ιστορικού αυτού ναού.

Ο ναός κτίσθηκε το 1741 από τον άρχοντα Γεροστάθη μέσα σε 40 ημέρες κατά τον τότε ορισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο ναός μέσα στο περιορισμένο αυτό χρονικό περιθώριο κατασκευάστηκε γρήγορα και μεγαλόπρεπα στον διαδεδομένο την εποχή αυτή ρυθμό της τρίκλιτης Βασιλικής και αποτελεί «ενδιαφέρον δείγμα ναοδομίας 18ου αι. διασώζων και τοιχογραφίες αυτής της εποχής», ΦΕΚ 84/5-2-1969 τ. Β΄ (ανακήρυξη διατηρητέου μνημείου).

Στο νάρθηκα του ναού δίδαξε ο σοφός δάσκαλος Αναστάσιος Γεροστάθης και διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα ο Ιδρυτής και αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας και άξιο τέκνο του Κομποτίου, Νικόλαος Σκουφάς.

Γαβριήλ Χρ. Λεπενιώτης
Πρόεδρος
Συλλόγου Φίλων Παλαιάς Εκκλησίας
Αγίου Γεωργίου Κομποτίου


Το άρθρο αυτό προέρχεται από www.kompoti.gr
www.kompoti.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
www.kompoti.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=269