, 28 @ 09:02:19 EETΠαναγιτατε,
χω τη θεα Τχη να εμαι Δμαρχος στον μικρ Δμο ΝΙΚΟΛΟΥ ΣΚΟΥΦ, στις ντιες εσχατις της Ηπερου. Και θεωρ Τχη να προσταμαι σ’ ναν Δμο με νομα που εκπηγζει απ’ τις αστερευτες πηγς της Ελληνικς Ιστορας. Το Κομπτι, δρα της ομνυμης Δημοτικς Κοιντητας του Δμου μας εναι η γεντειρα του Νικολου Σκουφ, του μεγλου αυτο ανδρς της Προεπαναστατικς Περιδου. Επιπλον, η Διοικητικ δρα του Δμου μας, το Πτα, εναι γραμμνο με το αμα των Ελλνων και Φιλελλνων που πεσαν ηρωικς μαχμενοι τον Ιολιο του 1822 απ τις ορδς του Κιουταχ. Κι ακμη, η Ιστορικ δρα του Δμου μας εναι η Μαρτυρικ Κοιντητα του Κομμνου που το πρω της 16ης υγοστου 1943, η Γερμανικ θηριωδα μτρησε 317 νεκρος και κυρως γυναικπαιδα με θνατο μαρτυρικ και κτηνδη.Επιπλον, στα δο γειτονικ χωρι Λουτρτοπο και Συκις τις μρες εκενες εχαμε λλους 30 περπου νεκρος, θματα του Γερμανικο Ναζισμο, εν 12 νεκρος της διας θηριωδας εχαμε στις Σελλδες, 5 στο Φωτειν αλλ και σε λλα Δημοτικ Διαμερσματα.

χω λοιπν κθε λγο, Παναγιτατε, να σεμννομαι, γιατ εμαι επικεφαλς ενς τσο μεν μικρο Δμου (13.000 κτοικοι), αλλ με τσο μεγλη σημαντικ Ιστορα. Λτρης της Ιστορας ο διος γινε εμφανς, τσο στις δο θητεες μου ως Δμαρχος του ακμη πιο μικρο Καποδιστριακο Δμου Κομποτου, σο και στην Τρτη ως Δμαρχος του Καλλικρατικο Δμου ΝΙΚΟΛΟΥ ΣΚΟΥΦ, η προσπθει μου να αναδειχθονε οι τρες βασικο πυρνες της Νεοελληνικς Ιστορας που συναποτελον και την ταυττητα του Δμου μας.

Και ως προς μεν το Πτα και τους Φιλλληνες το θμα και γοητευτικ υπρξε και ευρτατου ενδιαφροντος για τους ιστορικος και μελετητς με αποτλεσμα να ερευνηθε το γεγονς διεξοδικτατα. Δο Επιστημονικ Συνδρια λαβαν χρα στον πρην Δμο Πτα κι να Διεθνς πρσφατα επ θητεας μου με θμα τον Φιλελληνισμ, σε συνεργασα με το Τμμα Νετερης Ιστορας της Φιλοσοφικς Σχολς του Πανεπιστημου Ιωανννων.

κμα βοηθσαμε να γνει γνωστ σ’ ολκληρη την Επικρτεια αλλ και την Ευρπη τι η Μαρτυρικ Κοιντητα Κομμνου, σαν ενιαος οικισμς, εχε τα περισστερα θματα απ τον Γερμανικ Ναζισμ, αφο τσο τα Καλβρυτα, σο και το Δστομο χουν τον αριθμ των θυμτων αθροιστικ, καθς προσθτουν τα θματα ευρτερων περιοχν.

Πριν λγες δεκαετες η Κοιντητα Κομμνου με τους φορες της κι λοι εμες δπλα τους συντονσαμε τις προσπθεις μας στε το δρμα των συνδημοτν μας της 16ης υγοστου 1943 να προσλβει Πανελλνιο κι ως να βαθμ, Πανευρωπακ χαρακτρα..

Κι εκε που υστερομε εναι η πληροφρησ μας για τον Νικλαο Σκουφ, να τομο «ντιμο και αμμπτου ηθικς » που ατχησε να φγει απ’ τη ζω λγο πριν ξεκινσει η μεγλη του θνους Επανσταση. Ο φακς της ιστορας ελογα στρφηκε προς τους λαμπρος πρωταγωνιστς, τα μεγλα ονματα της Επανστασης. Κι ο Σκουφς που πθανε νετατος, 39 χρονν, απ’ το γχος για την πορεα της ετοιμασας του Γνους για τον μεγλο ξεσηκωμ, βρθηκε… στα αζτητα…

 Ο σεμνς αυτς ιδεολγος πολ λγο ταν γνωστς ως τα μσα του 20ου αινα.

Μετ την απελευθρωση του Κομποτου (1833), τη δεκαετα του 1930 οι συγχωριανο του Σκουφ συγκρτησαν Ερανικ Επιτροπ για την ανγερση ανδριντος προς Τιμν του ξιου Τκνου του Κομποτου. Ο Βασλειος Φαληρας, Γλπτης και καδημακς, φιλοτχνησε στην Ομνυμη Πλατεα στο κντρο της Κωμπολς μας, ναν μνημειακ ανδριντα, απ’ τα δο-τρα καλτερ του ργα, αλλ κι απ’ τα καλτερα γλυπτ στη νετερη Γλυπτικ Τχνη στον Ελληνικ Χρο. Το επγραμμα στο βθρο του ργου το αφιρωσε ο διακεκριμνος την εποχ εκενη Ιεροδιδσκαλος Ζαχαρας ινιν.

 Μετ το 1950 ξεκνησε μια συντονισμνη προσπθεια απ’ τη γεντειρ του με τη συνεργασα των Φορων της Κοιντητας και της δελφτητας των πανταχο Κομποταων που εδρεει στην θνα, να καθιερωθονε κθε χρνο, την τελευταα εβδομδα του Ιουλου, τριμερες εορταστικς Εκδηλσεις με κυραρχα στοιχεα τον Λγο και την Παρδοση, για να γνει γνωστ, σο πιο πολ μπορε ,το ργο και η Προσωπικτητα του σημαντικο αυτο νδρα που η Επσημη Ιστορα υπρξε πολ φειδωλ απναντ του.

 δη ο Δμος μας χει προγραμματσει τον γουστο Συνδριο για την «Σφαγ του Κομμνου» με συμμετοχ του συνλου των Μαρτυρικν Κοινοττων της χρας μας και το πρτο Διεθνς Συνδριο για τον Νικλαο Σκουφ και τη Φιλικ Εταιρεα.

Παναγιτατε,

 Στις 31 Ιουλου 1918 η καρδι του Νικολου Σκουφ, εκε σιμ σας, στο Μεγλο Ρεμα, κτω απ την πεση και την αγωνα της πορεας της Φιλικς Εταιρεας (γιορτζουμε εφτος τα 200 χρνια απ την δρυση της 1814-2014), ργισε και ο ταπεινς γωνιστς του θνους και του Λαο παρδωσε την ψυχ του στον Κριο… Η σωρς του εναποτθηκε στο Νεκροταφεο του ρναοτ –κιο..

 Οι ρευνες που παλιτερα γιναν σ’ αυτος τους χρους δεν απδωσαν σημαντικος καρπος. Εμες εφτος και με δεδομνο το Συνδριο, πντα με την συνεργασα του Τμματος Νετερης Ιστορας του Πανεπιστημου Ιωανννων, θα επαναλβουμε την προσπθεια και σας παρακαλομε θερμτατα, κνουμε κκληση στην Παναγιτητ σας να θσετε το επιστημονικ δυναμικ του Πατριαρχεου στην διθεση της Ομδας που θα επισκεφθε πιθαντατα την Πλη και το Πατριαρχεο για συγκντρωση πληροφοριν για τον Σκουφ και κυρως γρω απ τον θνατ του, τον τπο ταφς του, τι απγινε κ.ο.κ. ακμη να μας στελετε, εν χετε κπου πληροφρηση για το συγχωριαν μας. Ευχαριστομε εκ προοιμου θερμτατα και ευελπιστομε πως ο Δμος μας μ’ αυτ το κεμενο εγκαινιζει μια συνεργασα μαζ σας που, σγουρα, θα αποδσει καρπος.

Με Τιμ και βαθτατο Σεβασμ

Ο ΔΗΜΡΧΟΣ

ΕΥΣΤΘΙΟΣ ΓΙΝΝΟΥΛΗΣ www.kompoti.gr
www.kompoti.gr

URL
www.kompoti.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=328