.
, 15 @ 08:16:19 EEST


Kορυφθηκαν οι διμερες εκδηλσεις προς τιμν και μνμη του Mεγλου Φιλικο και Ευεργτου του θνους Κωνσταντνου Γεροστθη στην γεντειρ του το Κομπτι της ρτας. Οι εκδηλσεις ξεκνησαν το Σββατο 11 Μαου 2014 στην αθουσα πολλαπλν χρσεων της Δημοτικς Εντητας Κομποτου με ημωρο πργραμμα με παραδοσιακ τραγοδια της χορωδας του Πολιτιστικο Συλλγου Κομποτου.

Στην συνχεια γινε η παρουσαση με θμα «Το ιστορικ της ευρσεως και της μετοκομιδς των οστν και της επιτμβιας πλκας του τφου του Μεγλου Φιλικο και Ευεργτου του θνους Κωνσταντνου Γεροστθη απ την Κρκυρα στο Κομπτι την 11 Μαου 1972», απ τον Πρεδρο του Συλλγου Φλων της Παλαις Εκκλησας γου Γεωργου Κομποτου κ. Γαβριλ Χρ. Λεπενιτη.Την Κυριακ 11 Μαου 2014 το πρω εψλλη ο ρθρος και η Θεα Λειτουργα προεξρχοντος του Πανοσιολογιωττου ρχιμανδρτου Θεολγου Ντοβαλη, Πρωτοσυγκλλου της Ιερς Μητροπλες μας παρουσα του Δημρχου Νικολου Σκουφ κ. Ευστθιου Γιαννολη, ντιδημρχου κ. Νικολου Μπελ, Εκπρσωπο του Καθηγητο Θεολογας και τ. Δ)ντο Β)θμιας Εκπαδευσης κ. Σπυρδωνος Κοντογιννη ο ανηψις του Δικηγρος και πρην Πρεδρος του Δικηγορικο Συλλγου Ν. Ιωανννων κ. Χρστος Πνου, ο Πρεδρος της Τ.Ε. Κομποτου κ. Βησσαρων Τσινος, ο Πρεδρος της δελφτητας Κομποταων κ. Χρστος Βλαχοπνος, η Πρεδρος του Πολιτιστικο Συλλγου Κομποτου κ. Παναγιτα Στραγανιτη-Κολιολη, και πλθος κσμου.

Στο τλος της Θεας Λειτουργας εψλλη μνημσυνο στην μνμη της Οικογνειας ΓΕΡΟΣΤΘΗ και στην συνχεια λαβε χρα η τιμητικ εκδλωση στον Καθηγητ Θεολογας και τ. Δ)ντο Β)θμιας Εκπαδευσης κ. Σπυρδωνος Κοντογιννη για την προσφορ του στην Κοινωνα και τις προσπθειες του για την μετακομιδ των οστν και της επιτμβιας στλης του τφου  μεγλου συγχωριανο μας Φιλικο και Ευεργτου Κωνσταντνου  Γεροστθη απ την Κρκυρα στο Κομπτι την 11η Μαου 1972.
Ο Πρεδρος του Συλλγου Φλων Παλαις Εκκλησας γου Γεωργου Κομποτου κ. Γαβριλ Χρ. Λεπενιτης ανγνωσε το Πρακτικ της απφασης του με το οποο τιμ τον Καθηγητ κ. Σπυρδωνα Κοντογιννη.

Σντομο χαιρετισμ κανε και ο Δμαρχος Νικολου Σκουφ κ. Ευστθιος Γιαννολης.

Τον λγο πρε ο Πρεδρος της δελφτητας Κομποταων κ.  Χρστος Βλαχοπνος ο οποος μσα απ την συναισθηματικ φρτιση αναφρθηκε στον φλο του Σπρο Κοντογιννη και τους λγους τους οποους τιμον  εκτς απ τους δο Συλλγους αλλ ολκληρο το χωρι μας το Κομπτι.

Την τιμητικ πλακτα, τον ππυρο, και αντγραφο της φορητς εικνος του προσττου και εφρου του Κομποτου γου Γεωργου η οποα εναι αφιρωμα του 1743 Ευσταθου Ιωννου γνωστ ως Γεροστθη, παρλαβε ο ανηψις του καθηγητο Δικηγρος και πρην Πρεδρος του Δικηγορικο Συλλγου Ν. Ιωανννων κ. Χρστος Πνου, ο οποος μετφερε χαιρετισμ απ τον θεο του για την σημεριν τελετ.

Για τη «Προσφορ της Οικογνειας Γεροστθη στον αγνα του 1821 και το Νο Ελληνικ Κρτος» εκφνησε τον πανηγυρικ λγο της ημρας η Πτυχιοχος Πανεπιστημου Ιωανννων Ελισβετ-Μαρα Β. Λιπατα. Μεταξ λλων η ομιλτρια τνισε τα εξς:

Στο διβα των χρνων και της Ιστορας το χωρι μας πρα απ την μορφ του Μεγλου Πατριτη Νικολου Σκουφ, Ιδρυτο και αρχηγο της Φιλικς Εταιρεας χει να επιδεξει με ιδιατερη καχηση την Οικογνεια Γεροστθη. νεκτμητη η προσφορ της οικογνειας Γεροστθη στην εθνικ συνεδηση. ναθρμανε την Πστη στην περοδο της Τουρκοκρατας. Ζωρεψε τη φλγα της ιστορικς γνσης. Φτισε τις ηθικς αξες σε καιρ πνευματικο σκοταδισμο. χυσε αμα για το χωρι. γωνστηκε υπερνθρωπα για τη λευτερι της πατρδας. Εκατν εκοσι εννα χρνων αγνες και θυσες χει να παρουσισει στο ιστορικ παρελθν η οικογνεια Γεροστθη του Κομποτου.

Ο Ευστθιος Γεροστθης ταν ο πατριρχης της αρχοντικς και πλοσιας οικογνειας των Γεροσταθαων απ το Κομπτι ρτας. ρχοντας του Κομποτου, σοφς νθρωπος, με θερμ πατριωτισμ, υψηλ θος και βαθι χριστιανικ πστη, φησε στους ομοχριους του ανεξτηλη τη σφραγδα της προσωπικτητας του.

Θλοντας να ικανοποισει και να ενισχσει το βαθ θρησκευτικ συνασθημα των συγχωριανν του, ανγειρε με δικ του ξοδα, στο κντρο του χωριο, τον Ιερ Να του γου Γεωργου. Η ανγερση γινε το 1741 και σε διστημα 40 ημερν, κατ το θιμο ττε της Οθωμανικς εξουσας. ξιλογη, εναι η συμβολ του γιο του ναστασου (ναγνστη) Γεροστθη (Δοκμιο «Περ ρτης & Πρεβζης, Σεραφεμ Ξενπουλου) στην πνευματικ ανπτυξη του τπου. Τα σοφ του διδγματα, σταχυολογημνα απ το γιαννιτη λγιο Λοντα Μελ, καναν τη «Χρηστομθεια Γεροστθη», που διαπαιδαγγησε, σαν ανγνωσμα των Δημοτικν Σχολεων, αρκετς γενις. Ολκληρη γενι διδχτηκε απ το Γεροστθη στο Κομπτι. π τη δδα της σοφας του φωτστηκαν οι μορφς του Ν. Σκουφ και του γιου του Κ. Γεροστθη. Στα κελι του γου Γεωργου, στα πεζολια της εκκλησας, στη «Μεγλη Πλκα», στον καφεν, στη σναξη, στις φιλικς συγκεντρσεις της ρτας και των Ιωανννων, στα αλνια και στο τζκι του αρχοντικο του, τον κουγαν αχρταγα μικρο και μεγλοι, βυθισμνοι σε πατριωτικος στοχασμος.

Ο ναστσιος Γεροστθης δολοφονθηκε το 1807 απ τον λ Πασ των Ιωανννων, κοντ στο χωρι Κομιζδες (σημεριν μμτοπο) της ρτας, επειδ αρνθηκε να παραχωρσει την περιοχ του Κομποτου στο γιο του λ, Μουχτρ πασ. Δυστυχς, δεν υπρχουν πηγς πληροφορες για το που βρσκεται ο τφος του.

τσι, ρχοντας γεννθηκε στο Γεροσταθακο αρχοντικ και ο Κωνσταντνος Γεροστθης απ ρχοντες γονες το τος 1770. Η ανατροφ του αρχοντικ και η μρφωσ του επιμελημνη. Ο Κωνσταντνος φυγε απ το Κομπτι για την Κρκυρα σε ηλικα 37 ετν, το 1807, με πυρωμνη την καρδι απ το πλγμα της δολοφονας του πατρα του. Οι ιστορικς μας πηγς, παρουσιζουν τον Κωνσταντνο Γεροστθη ως καλ και αγαθ νθρωπο, με τη μρφωση των γραμμτων και το στολδι της γλωσσομθειας, με τον πολιτικ νου και το φλογερ πατριωτισμ, με τον κκλο των λογων, των αρχντων και των υψηλν προσπων, με τη  μεγαλεμπορικ δρση και την εθνικ προσφορ, με την ηθικ ζω και τις ευεργεσες του.

Στα τλη του 1818 με αρχς του 1819, ο Κωνσταντνος μυθηκε στη Φιλικ Εταιρεα απ τον ριστεδη Παππ, που και ξεκινει η συνεισφορ και ο αγνας του για την απελευθρωση της Ελλδας απ τους Τορκους. Ενημερνεται για την πολιτικ κατσταση των ευρωπακν κρατν και γνωρζει τα συμφροντα και τις διαθσεις τους σχετικ με την απελευθρωση της Ελλδας, απ επιστολς, αλλ και απ εφημερδες, που του αποστλλουν απ το εξωτερικ σημανοντες Φιλικο. Φροντζει για την ανασυγκρτηση των ελληνικν δυνμεων, αποστλλοντας εφδια και χρματα, σε περιοχς που ο τορκικος ζυγς πλησιζει απειλητικ (Μεσολγγι, Κλαμος, Ναπλιο κ.α.). Το Λονδνο, το Παρσι, η Νεπολη, η Τεργστη, η γκνα και λλες πλεις της Ευρπης εναι τποι των συναλλαγν του. Επσκοποι, πργκιπες, λγιοι, πολιτικο, εφοπλιστς, τραπεζτες, μποροι και τσοι λλοι, που αναφρονται στις επιστολς που στελνε και λμβανε, εναι οι νθρωποι του κκλου του.

ταν ο ανεκτμητος φλος της οικογνειας Καποδστρια.μπιστος συνεργτης του Κυβερντη Ιωννη Καποδστρια. ντιπροσπευε στην Κρκυρα τη Φιλικ Εταιρεα και εχε αναλβει την αλληλογραφα με τις φιλελληνικς εταιρεες της Ευρπης και της μερικς. Σζονται 46 ιδιχειρες και ενυπγραφες επιστολς προς τον Ιωννη Καποδστρια, απ τις οποες μα γραμμνη στην ιταλικ γλσσα, που βρσκονται και φυλσσονται στον υπ’ αριθμν 354 φκελο Ιωννη Καποδστρια της Δημσιας Βιβλιοθκης της Κρκυρας. π τη μεταξ τους αλληλογραφα, γνεται ολοφνερο τι οι δο ντρες διατηροσαν στενς σχσεις και τι ο Ιωννης Καποδστριας τρεφε βαθει εκτμηση για τον Κων/νο Γεροστθη. Μελετντας τις επιστολς, βλπουμε τι ο Κων/νος  Γεροστθης ενεργοσε για την προμθεια τροφν και στου απ το εξωτερικ για λογαριασμ του Ελληνικο Κρτους, καθς και τη διαχεριση του Εθνικο Δημσιου χρματος. Ενημερνει τον Ιωννη Καποδστρια και την Ελληνικ Κυβρνηση για τη γενικ αλλ και ειδικ κατσταση που επικρατε στην Ευρπη. Συγκεκριμνα, γνωστοποιε στον Κυβερντη την ανεξαρτησα του Βελγου, την προσγγιση των ρωσικν στρατευμτων στη Βαρσοβα, τις ταραχς στη Γαλλα, τις παραιτσεις γλλων υπουργν και γενικ σκιαγραφε την λη κατσταση στην Ευρπη και αναφρει ειδσεις που, πως ο διος γρφει, δεν αναφρονται στις εφημερδες της Ευρπης, με τα εκδιδμενα στην Ευρπη επιστημονικ φυλλδια, βιβλα και χρτες.

λλ και για προβλματα που απασχολοσαν τη σκλαβωμνη ττε πειρο πληροφορε τον Κυβερντη. Ειδικτερα, αναφρει την επιθυμα του Σιλιχτρ Βδα (ναν απ τους χειρτερους αρχηγος των ρβανιτδων) να εγκαταλεψει την πειρο, εξαιτας των επιτυχημνων επαναστατικν κινημτων των Ηπειρωτν. Γνωστοποιε, επσης, την φιξη προσφυγικο κματος Ηπειρωτν στην Κρκυρα, λγω της φιξης του Κιουταχ στα Ιωννινα. Με ψυχικ συντριβ αναφρει τις δολοφονες και καταδκες του «Μεγστου Βεζρ Ρεσθ Πασ» εις βρος των Ηπειρωτν, που επιχερησαν κνημα εναντον του κατακτητ, και που στο κνημα λαβαν μρος τα Ιωννινα, η ρτα, η Πρβεζα, η Πργα και το Δελβνο. Δεν παραλεπει, επσης, να ανακοινσει στον Καποδστρια το θνατο του Μητροπολτου ρτης Ιγνατου, μετπειτα Ουγγροβλαχας.  Επιπλον, μεταφρει στον Κυβερντη την αδυναμα των Χειμαριωτν και Ηπειρωτν εναντον των Τουρκαλβανν, ζητντας τη βοθεια του θνους. Σε λλη επιστολ, του διεκτραγωδε την επικρατοσα κατσταση στην πειρο, που οι λβανο εκδιχνουν τους Χριστιανος.

Κατ γενικ καννα, οι επιστολς αυτς χουν συγκεκριμνη δομ: στο πνω αριστερ μρος φρουν τον τπο προορισμο, στο πνω δεξι μρος τον ττλο και το νομα του Κυβερντη («προς τον εξοχτατον…») και κτω απ αυτ, που και πτε γρφτηκαν οι επιστολς. Στο τλος των επιστολν υπρχει πντα το «ο σος δια βου» και η υπογραφ του αποστολα Κων/νος  Γεροστθης.

Στο διο αρχεο του Καποδστρια και στον υπ’ αριθμν 54 φκελο, ανακαλπτουμε δο ακμη επιστολς, ιδιγραφες του Κων/νου Γεροστθη, απευθυνμενες προς τον αδερφ του Κυβερντη, υγουστνο Καποδστρια. Και οι δο αυτς επιστολς γρφτηκαν μετ τη δολοφονα του Κυβερντη Ιωννου Καποδστριαˑ στην πρτη εκφρζει προς τον υγουστνο τη βαθει του λπη για το θνατο του Κυβερντη, εν στη δετερη τον ρωτ σχετικ με το χρηματικ ποσ που βρσκεται στα χρια του και αποτελε μρος δημοσου χρματος, που διαχειριζταν κατ’ εντολ του Κυβερντη.             Συμπερανουμε απ το περιεχμενο των επιστολν την ανεκτμητη πατριωτικ δρση του Κων/νου Γεροστθη και το ρλο που διαδραμτισε αφ’ ενς μεν για τη σταθεροποηση του νεοσστατου Ελληνικο Κρτους, αφ’ ετρου δε για την απελευθρωση του υπλοιπου Ελληνισμο.

Ο Κων/νος Γεροστθης πθανε στις 22 Ιουνου του 1870 σε ηλικα 100 ετν και κηδετηκε στον Ιερ Να της Παναγας των Ξνων στην Κρκυρα. Τη διαθκη του συνταξε στις 22 Ιουνου του 1862 ο ττε συμβολαιογρφος Κρκυρας Γερσιμος Λιπουλος. Με τη διαθκη του κληρονομε η αδερφ του Ευφροσνη την κτηματικ του περιουσα στο Κομπτι, εν ο υπλοιπος πλοτος του διατθεται στην Παιδεα και στη Μρφωση. Ο Κων/νος Γεροστθης, με μετοχς του, κληροδοτε στη Φιλεκπαιδευτικ Εταιρεα Κρκυρας για τις σπουδς μιας φτωχς νας στο Παρθεναγωγεο και στο Πανεπιστμιο των θηνν τη δωρεν φοτηση ενς νου απ το Κομπτι, την περιφρεια ρτας, την πειρο την Κρκυρα.

Για την πολτιμη αυτ προσφορ του, οι κτοικοι του Κομποτου θερησαν χρος τους τη μετακομιδ του τφου του απ την Κρκυρα στο Κομπτι.Η παρξη του τφου του Φιλικο και Ευεργτου Κων/νου Γεροστθη γνωστοποιθηκε απ τον Κομποταο ττε Ταξαρχο Χωροφυλακς Ηλα Λζο.Η παρουσα στην Κρκυρα και οι ενργειες του συγχωριανο μας καθηγητ κ. Σπυρδωνα Δ. Κοντογιννη σε συνεργασα με την Κοιντητα Κομποτου επ Προεδρας Γεωργου Βαρλη, του Νομρχη ρτας Κων/νου Οικονομκου και την λψη των σχετικν αδειν προβησαν   στην μετακομιδ των οστν και της επιτμβιας στλης του τφου του Κωνσταντνου Γεροστθη απ την Κρκυρα στο Κομπτι την 11η Μαου 1972. Τα οστ του ενταφιστηκαν  στο ντιο προαλιο του Ναο του γου Γεωργου Κομποτου. Για τα οστ του διαμορφθηκε με δαπνη της Κοιντητας καλλιμρμαρο μνημεο, στο οποο τοποθετθηκε η επιτμβια στλη, που φρει ανγλυφο το μβλημα της Φιλικς Εταιρεας. Τα αποκαλυπτρια γιναν στις 20-5-1973. Προς τιμν του, στθηκαν επσης δο μαρμρινες αναμνηστικς στλες, που φρουν εμπρς το ιστορικ του ανδρς και δεξι το ιστορικ της  μετακομιδς του τφου του και μαρτυρον το τερστιο ργο του Κων/νου Γεροστθη.ς εναι αιωνα η μνμη του μεγλου αυτο Πατριτη και συγχωριανο μας και ας αποτελε παρδειγμα προς μμηση και για εμς τους νετερους στις μρες που ζομε που ο τπος μας θλει το δικ μας αγνα για ανταση και αναδημιουργα.www.kompoti.gr
www.kompoti.gr

URL
www.kompoti.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=331